ÚSTÍ NAD ORLICÍ – V souvislosti s revitalizací území Perla 01 se ve městě minimálně od roku 2016, kdy zastupitelé schválili pořízení projektové dokumentace, hovoří o záměru výstavby nového domu dětí a mládeže. Odhadované náklady na realizaci projektu se však z 54 vyšplhaly na 90 milionů korun. “Je to způsobeno zejména složitým zakládáním objektu, protože se nachází v jílovitém území a musí být založen na mikropilotech, ty tu vlastní stavbu víceméně prodražily,” sdělil OIK TV starosta města Petr Hájek.

Původně bylo naplánováno, že investice bude hrazena z vlastních zdrojů s využitím dlouhodobého úvěru. V současné době se zpracovává analýza, která má určit, do jaké míry by se město mohlo v následujících pěti letech zadlužit. Další případným finančním zdrojem byl ale mohla být také dotace. “V tuto chvíli je vyhlášena výzva z prostředků státního rozpočtu. Jedná se o nekomerční využití brownfieldů. A samozřejmě město s tímto projektem se o dotaci bude ucházet,” uvedl starosta Hájek.

Žádost o poskytnutí prostředků by měla být vyhodnocena v letních měsících letošního roku. Budoucností výstavby domu dětí a mládeže, jehož tělocvičnu by využívali i žáci ZŠ Komenského, se orlickoústečtí zastupitelé budou zabývat v září.

Radnice dále uvažuje o tom, že by bývalou administrativní budovu někdejší textilní továrny z části přebudovala na 25 nových bytů.

Veřejnost se této myšlence nebrání. “Byty jsou stále potřeba, tak já myslím, že by to nebylo špatné. Je to ve středu města, aby tady nebyly jenom organizace, aby ten střed města také byl trochu obydlený,” řekla jedna z dotazovaných. “Já si myslím, že by to bylo velké plus, protože teď se rozvíjí i ta ekonomika, tak vlastně ta zaměstnanost bude, takže si myslím, že by to bylo docela super,” tak zní názor další dotazované. “Rozhodně ať se tam něco děje, ne aby to zůstalo prázdné, to je zbytečné. A je to škoda, aby to zůstalo prázdné,” uzavřela anketní okénko poslední dotazovaná.

Pokud město uspěje s další žádostí o dotaci, mohl by komplex nové Perly doplnit parkovací dům.