ČESKÁ TŘEBOVÁ – Oprášit téma městské hromadné dopravy v České Třebové se rozhodlo vedení radnice. Důvodem je nespokojenost s autobusovými spoji společnosti OREDO, která slíbila dopravu po městě vyřešit v rámci jarních změn jízdních řádů.

O tom, že se chce město Česká Třebová zařadit k městům s vlastní hromadnou dopravou, jsme naposledy informovali v květnu roku 2010. Tehdy mělo spuštění této služby korigovat se zahájením provozu nového dopravního terminálu, který se otevíral na podzim. Pak do toho přišly legislativní problémy a o půl roku později už bylo jasné, že do slíbeného termínu město službu zřídit nestihne. Když začala radnice v roce 2011 autobusovou přepravu po městě zvažovat znovu, přišla do toho krajská koncepce integrované přepravy obyvatel a projekt byl opět pozastaven. V pořadí třetí oživení záměru přináší letošní podzim.

Podle starosty Jaroslava Zedníka je“…v současné době původní projekt přepracován a připraven k vyhlášení výběrového řízení na dodavatele služby. Počkat si ale musíme na rozpočet roku 2013, zda najdeme potřebné finanční prostředky.“ Přepravu uvnitř města v současné době zajišťují autobusy společnosti OREDO. Obyvatelům nepřinesly spokojenost ani po opakovaných úpravách jízdních řádů. Nejvíce biti jsou na tom ti, kteří cestují ráno do zaměstnání, a dále děti, jež se nedostanou včas do škol. Přechodná opatření už radnice udělala, v oprášení projektu městské dopravy pak vidí řešení definitivní.