ČESKÁ TŘEBOVÁ –  Krajský radní pro sport, cestovní ruch a volnočasové aktivity  René Živný dnes spolu se starostou Svitav Davidem Šimkem a zástupci Klubu českých turistů projel dálkovou cyklotrasu č. 24 nazývanou Svitava, a to v úseku z České Třebové do Letovic v Jihomoravském kraji. Je to jedna z dálkových cyklotras vedoucích Pardubickým krajem, které procházejí přeložením a přeznačením v rámci projektu Česko jede.

„Chceme společně zjistit, co ze základní infrastruktury nám chybí k tomu, abychom umožnili bezpečný průjezd cyklistů na této cyklotrase a abychom mohli tuto novou spojku mezi Pardubickým a Jihomoravským krajem nechat proznačit,“ řekl radní. Zástupci měst Česká Třebová a Svitavy sdělili, že tato trasa je připravená, město Svitavy ještě řeší nejlepší průjezd městem. Na území Jihomoravského kraje se v současnosti buduje základní infrastruktura cyklotrasy a průjezdy kritickými úseky. „Vyznačení bude provedeno ve spolupráci s Jihomoravským krajem a budeme se snažit zároveň vyřešit i logo a oficiální název cyklotrasy,“ dodal radní. Trasa č. 24 vede z České Třebové přes Svitavy do Blanska, kde se napojuje na cyklotrasu EUROVELO 9 Balt – Jadran (Gdaňsk – Pula 1 930 km), na území Pardubického kraje je téměř 48 kilometrů.

Pardubickým krajem vede celkem pět dálkových cyklotras, jedná se ještě o č. 2 Labskou stezku, č. 14 (Hrádek n/N – Liberec – Hradec Králové – Ústí n/O –  Lanškroun – Zábřeh na/Mor.), č. 18 (Hlinsko – Choceň – České Petrovice) a č. 22 Hřebenovka.

Labskou stezku přeznačil za finanční podpory Pardubického kraje Klub českých turistů vloni, takže nyní se jede po č. 2 téměř od pramene Labe až do Hamburku. „Snažíme se o dobudování cyklostezky Mechu a perníku mezi Pardubicemi a Hradcem Králové, která je součástí Labské stezky, snad se to v dohledné době podaří,“ konstatuje Živný.

Letos po letní sezóně kraj plánuje nechat přeložit a přeznačit část dálkové cyklotrasy č. 18 do uzlu Orlického cyklo&in-line království (úsek Choceň – Žamberk). „Cílem této změny je převést cyklisty ze silnic na vybudované cyklostezky, tím zvýšit jejich bezpečnost a zároveň jim umožnit jet malebným údolím podél meandrující Tiché Orlice. Zkuste se po nich projet také a uvidíte, že se tam vrátíte!“ doporučil radní.

Propagaci dálkových cyklotras bude mít na starosti evropský projekt Cesty krajinou, který připravuje mapové průvodce, mobilní aplikace a webové stránky v několika jazykových mutacích.