Burza filatropie v Ústí nad Orlicí. | foto: Lukáš Prokeš

PARDUBICE – Bezmála 900 tisíc korun získaly neziskové organizace na své projekty od donátorů na celkem čtyřech burzách filantropie, které se uskutečnily v tomto roce v Pardubickém kraji. Pomoc na svět prospěšným projektům pomohli zástupci podnikatelského sektoru a Pardubický kraj.

„Hlavním cílem burz filantropie bylo setkávání neziskových organizací se zástupci podnikatelského sektoru a podpora smysluplných projektů,“ řekl Pavel Šotola, radní Pardubického kraje, který nechyběl na žádné ze čtyř akcí. „A tento cíl se podařilo beze zbytku naplnit. K příspěvku 200 tisíc korun, které prostřednictvím těchto burz věnoval na projekty Pardubický kraj, přibylo dalších téměř 700 tisíc korun od firem,“ hodnotí úspěch akcí radní Šotola.

Burzy filantropie v Pardubickém kraji po loňském úspěchu zorganizovala Koalice nevládek Pardubicka. A výsledky se letos skutečně dostavily. „Díky zájmu a finanční podpoře Pardubického kraje a podnikatelské sféry a se podaří zrealizovat 22 neziskových projektů a podpořit je částkou 880 tisíc korun,“ konstatuje Jana Machová z pořádající organizace.

Šňůra letošních burz byla odstartována v březnu v Pardubicích, kde neziskovky vysoutěžily téměř 400 tisíc korun pro celkem 8 projektů. Podzimní kolo potom pokračovalo v září ve Svitavách a v Chrudimi, v říjnu v Ústí nad Orlicí. Ve Svitavách podporu 130 tisíc korun získalo celkem 5 projektů, v Chrudimi uspěly 4 projekty za celkových 120 tisíc korun. Poslední letošní burzu hostilo Ústí nad Orlicí a ani tam nepřišly neziskovky zkrátka. Pět spokojených prezentujících si odnášelo šeky na celkovou částku 230 tisíc korun.

Na letošních burzách filantropie se ovšem nerozdávaly jen šeky. Podnikatelé a firmy chtěli pomoci i jinak. Věnovali třeba starší počítače, tablety včetně předplacených datových služeb, nábytek či dokonce seno pro zvířátka.

Shrnuto a sečteno – burzy filantropie přinesly neziskovkám v kraji bezmála milion korun ve finanční a jiné materiální pomoci na projekty především sociální ale i ekologické. Díky burzám filantropie bude podpořena například krajská linka bezpečí, děti v pěstounské péči, lesní školka či nová voliéra pro orly skalní. V burzách soutěžilo o podporu více než 63 organizací, z nich byla podpořena jedna třetina, tedy 22 organizací a projektů.

Jedním z více než třiceti firemních donátorů, které burza filantropie zaujala, byl i Miloš Huryta z Iveco Irisbus. „Burzy filantropie se účastním již podruhé a musím říci, že prezentace neziskovek oproti loňsku byla o poznání profesionálnější,“ zhodnotil akci Miloš Huryta a dodal: „Bude-li to v našich možnostech, příští rok se opět zúčastníme.“ „Filantropie není jen o finanční podpoře, je i o vzájemné komunikaci, spolupráci a poznání se. Neziskovky se naučily prezentovat projekty a říct si o určitou podporu, firmy zase poznaly problémy financování neziskových projektů,“ dodal na závěr radní Šotola.