PARDUBICE – Která obec se může chlubit vítězstvím krajského kola Vesnice roku 2017? To už je nyní jasné. Zlatou stuhu si zasloužila obec Lukavice, nacházející se v okrese Ústí nad Orlicí. Ta bude také reprezentovat Pardubický kraj v celostátním kole.

Do letošního ročníku Vesnice roku se přihlásilo celkem 27 obcí, tedy nejvíce v celé republice. Oproti minulému roku, kdy jsme se potýkali s malou účastí obcí, a proto porota podle pravidel nemohla ani udělit všechny stuhy, je to opravdu pozitivní změna. Věřím, že se nyní neztratíme ani v celostátní soutěži,“ řekl radní Pardubického kraje zodpovědný za životní prostředí, zemědělství a venkov Václav Kroutil.

Krajská hodnotitelská komise navštívila v Pardubickém kraji všechny přihlášené obce mezi 12. a 22. červnem. Zlatou stuhu za vítězství v krajském kole, kterou porota uděluje za nejlepší a nejvyváženější prezentaci ve všech posuzovaných oblastech, získala obec Lukavice. Právě v této obci bude 12. srpna slavnostně předána nejen Zlatá stuha, ale i další ocenění, která komise udělila.

Všechny obce, které jsme navštívili, byly výborně připravené a dobře prezentovaly všechny své aktivity, za což jim děkujeme,“ komentovala členka krajské hodnotitelské komise z odboru životního prostředí a zemědělství Jaroslava Žáková.

Modrou stuhu za společenský život v letošním ročníku získala obec Poběžovice u Přelouče v pardubickém okrese. Bílou stuhu za zapojení dětí a mládeže do života obce si zasloužily nedaleké Břehy. Zelenou stuhou za péči o zeleň a životní prostředí se bude pyšnit obec Poříčí u Litomyšle ze svitavského okresu, Oranžovou stuhu za spolupráci obce a zemědělského subjektu dostal Hradec nad Svitavou.