ÚSTÍ NAD ORLICÍ – Den „D“, v němž šlo o peníze, zažili v úterý 2. října zástupci celkem 5 neziskových organizací z Orlickoústecka. Na první ostré burze filantropie přesvědčovali podnikatele, proč je dobré podpořit právě jejich projekty. Za vším stála Koalice nevládek Pardubicka.

Do města Ústí nad Orlicí se s burzou vrátila už podruhé, tentokrát aby zástupcům neziskových organizací vytvořila prostor získat pro své projekty konkrétní finanční podporu. Z  organizací, které měly zájem na burze vystoupit, si jich donátoři i hlasující veřejnost nakonec vybrala 5. Předkládaly své projekty a argumentovaly s hlavním cílem – získat podnikatele pro své zamýšlené aktivity. Časový limit na to měly 15 minut. Stejně jako v televizní podobě této akce měli žadatelé před sebou silné soupeře – zástupce kraje i města, soukromé firmy i členy regionálního sdružení Jsme tu doma. Kladli nepříjemné otázky, nahlas zvažovali oprávněnost požadavků a svůj zájem či nezájem vyjadřovali

průběžným finančním příslibem. Po téměř pětihodinovém jednání nakonec burza skončila úspěšně pro všech pět projektů. Čtyři byly podpořeny stoprocentně, jeden částečně. Celkem donátoři rozdali 225 tisíc korun, z čehož více jak polovina byla ve prospěch organizací přímo z města Ústí nad Orlicí.