ÚSTÍ NAD ORLICÍ – ZDRAVOhrátky jsou projektem, který má motivovat žáky základních škol k výběru zdravotnických profesí a sociálních oborů. Jednou ze škol, na kterých se pořádají je Vyšší odborná škola a střední škola zdravotnická a sociální v Ústí nad Orlicí. V koncertním sále sousední základní umělecké školy se sešli budoucí středoškoláci, kteří byli seznámeni s chodem zdravotnické školy a s následným programem. Pro zpestření se zde objevila i legendární „dáma s lampou“, Florence Nightingale s Alicí Masarykovou. Ženy v dobovém oblečení obecenstvu připomněly historii zdravotnictví.

“Momentálně probíhá druhý ročník a proti loňskému roku těch žáků přibylo zhruba o 30% a stále se hlásí nové základní školy,” řekl manažer projektu ZDRAVOhrátky, Vladimír Zemánek. Studentky orlickoústecké “zdravky” se na jeden den staly průvodkyněmi a doprovázely po jednotlivých stanovištích nové uchazeče o studium. “Je tady zhruba 71 žáků ze třinácti základních škol z celého orlickoústeckého okresu,” dodal Vladimír Zemánek. “Vybírají na školách žákyně, které mají předběžný zájem o studium na střední zdravotní škole. Mě velmi potěšilo, že jich je hodně, a že už jsou v podstatě rozhodnuti, že na střední zdravotní školu do Ústí nad Orlicí půjdou,” sdělil nám radní Pardubického kraje zodpovědný za školství, Bohumil Bernášek.

Informace a poznatky měli žáci získávat formou zábavných a soutěžních aktivit. Připraveno bylo sedm speciálních pracovišť. Mohli si prohlédnout vybavení vozu záchranky. Případné dotazy byli připraveni zodpovědět přímo záchranáři. Dále si vyzkoušeli různé druhy léčebných terapií. “Kde se žáci seznámí například se základy první pomoci, vyzkoušejí si resuscitaci, zdravý životní styl, dozví se o rizicích například AIDS, dozví se spoustu dalších informací, které s těmito obory souvisí,” okomentoval jejich úkoly Vladimír Zemánek. Žáci neřešili pouze teorii, ale došlo i na praktické úkony, například: nácvik správného nasazení prezervativu. Aktivita zpočátku budila rozpaky, ale nakonec se osmělili všichni. Na každém pracovišti plnili školáci úkoly a sbírali přitom indicie. Konečné heslo: “Pojďte s námi studovat ´zdravku´“ se nejrychleji podařilo sestavit Základní škole Mistra Choceňského z Chocně.