ČESKÁ TŘEBOVÁ – Přehlídka středních škol a učilišť má za úkol představit žákům jejich studijní možnosti po splnění povinné školní docházky. Nabídku vzdělání a následných možných profesí mohli konzultovat v prostorách českotřebovské vyšší odborné školy Na Skalce.

Přehlídku pořádá Úřad práce České republiky z Ústí nad Orlicí ve spolupráci s Vyšší odbornou školou a Střední školou technickou v České Třebové. “Tato burza má letos 25 let výročí u nás v areálu a je to jedna z největších přehlídek středních škol v regionu,” řekl ředitel školy Jan Kovář. Zájemci získávali informace hlavně o studijních oborech, podmínkách přijímacích řízení a následném uplatnění v praxi. “Přehlídka má vlastně za cíl představit našim žákům vzdělávací nabídku jednak našeho regionu, tedy ústeckoorlicka, ale také v rámci Pardubického kraje,” sdělila nám Iva Tomšová.

Přehlídky se zúčastnilo nejen 42 zástupců z různých středních škol a učilišť, ale i vystavovatelé z dvanácti firem. “Klademe si také za cíl přilákat sem rodiče se žáky, aby i rodiče viděli, co škola nabízí, jaké obory, jak spolupracuje s firmami v rámci odborného výcviku,” dodala Iva Tomšová.

Žáci základních škol a jejich rodiče měli k dispozici letáčky s informacemi o studijních oborech, různé upomínkové předměty a třeba i ukázky z výrobků žáků. Budoucí knihaři ukázaly své bločky, kadeřnice účesy a studentky ze zdravotní školy měřily krevní tlak. Součástí přehlídky byli i zakrslý králíci, které přivezly slečny z lanškrounské “zemědělky”. Škola zaměřená na automobily dovezla simulátory řízení automobilu a motocyklu. Pořádající škola ukázala simulátor řízení lokomotivy.