ÚSTÍ NAD ORLICÍ – Po jedenácté na Andrlově chlumu u Ústí nad Orlicí změřili své síly hasičky a hasičky při závodech TFA, což v českém překladu znamená “Nejtvrdší hasič přežije”. Pořadatelem byl Územní odbor Ústí nad Orlicí Hasičského záchranného sboru Pardubického kraje.

Zatím co první ročníky byly ve znamení závodících hasičů profesionálů, v posledních letech k nim přibyli i kolegové z řad Sboru dobrovolných hasičů. Závodící hasič má na sobě kompletní zásahový oblek s nasazeným aktivním dýchacím přístrojem. Jeho úkolem jsou různé disciplíny, které završuje výstup na rozhlednu do výšky skoro 35 metrů.  Mimo ni a zmíněného výstupu na rozhlednu musel každý závodník roztahat hadice na vodu, transportovat 80 kilovou figurínu, provádět nejrychleji údery dvouručním kladivem do hammer boxu a nebo překonat dvoumetrovou překážku.

“Jsou tady již tradiční závodníci, kteří tady byli skoro pokaždé z různých krajů z celé republiky. Nicméně my věříme tomu, že máme tady jenom místní borce,” řekl pro OIK TV velitel, HZS Pardubický kraj, ÚO Ústí nad Orlicí, Roman Studený.

Den před závodem to vypadalo, že domácí borec vůbec nenastoupí. “Já jsem si před dvěma dny trošku pochroumal koleno. Myslel jsem, že dneska vůbec nenastoupím. Včera jsem na to nemohl stoupnout, ráno to bylo jakžtakž,” řekl pro OIK TV závodník, HZS Pardubický kraj, ÚO Ústí nad Orlicí, Jiří Mikulecký. Nakonec i díky vydatné podpoře z publika jednotlivé disciplíny, z nich nejtěžší pro něj byla figurína, zvládl za čas 03:50,56. Ten jej vynesl na první místo.

V startovním poli se objevily i dvě ženy. Obě zástupkyně Sboru dobrovolných hasičů. Nejlépe se s překážkami vypořádala Tereza Tmejová ze SDH Chotěnov, ta pro OIK TV řekla: “Myslela jsem si, že nejtěžší bude figurína, ale nakonec schody, Naposledy si pamatuju šestý patro, že někdo říkal, pak už člověk šel automaticky.” I když výsledek zaostal za nejlepším o více jak dvě minuty, vítězstvím pro Terezu, která má za sebou již řadu podobných závodů, bylo zvládnou všechny překážky a dostat se zdárně do cíle.