ÚSTÍ NAD ORLICÍ – Žáci čtvrtých až devátých tříd Základní školy Bratří Čapků v Ústí nad Orlicí měli možnost týden komunikovat v anglickém jazyce s pěti zahraničními studenty. Poznávali jejich zvyky, tance či národní pokrmy.

Do základní školy se vydalo pět studentů ze zahraničních vysokých škol. Ti jim v angličtině představovali své země a tradice. Každá přednáška přitom byla pojatá trochu jinak, ale často s interaktivními prvky. Ruská studentka se zaměřila především na geografii a jezero Bajkal. Při přednášce o Číně například zjistili, že  členové Pekingské opery nosí pestrobarevné masky a že například bílá maska zobrazuje lháře. Dozvěděli se, že oblíbeným sportem Brazilců je fotbal a typickou sambu si vyzkoušeli tančit podle videa. Studentka z Taiwanu zaměřila svou přednášku na tamní kuchyni a o Istanbulském Grand bazaru se čtyřmi tisíci obchody a o kávě se pro změnu rozpovídala studentka z Turecka, která zavítala do naší republiky již podruhé.

Byl to týden nabitý informacemi a záleželo jen na samotných žácích, zda jim stačí přednáška, nebo chtějí se zahraničními stážisty komunikovat také o přestávkách.

Základní škola Bratří Čapků se do projektu zapojila již potřetí a plánuje i účast v příštím ročníku.