ČESKÁ TŘEBOVÁ – Klub plastikových modelářů plukovníka Otakara Hrubého DFC Česká Třebová uspořádal další ročník soutěžní přehlídky modelů pod názvem “Českotřebovský vehikl”. 26. pokračování této akce znovu přilákalo zástupy návštěvníků.

Převážně plastikové modely byly v Národním domě rozesety ve dvou místnostech a byly jich nashromážděny stovky. “Ještě nevíme přesně ty počty, nicméně už teďka víme, že to bude něco kolem pěti set modelů. Modelářů tady bude kolem asi dvou stovek,” sdělil OIK TV prezident soutěžní výstavy Vítek “Vrog” Přívratský.

Jednotlivé příspěvky zručných milovníků především bojové techniky byly pro potřeby soutěže rozděleny do mnoha kategorií. “Nová, co přibyla, byla tažená technika, což je dlouhodobě opomíjená záležitost, takže se snažíme lidem vyjít vstříc. Zároveň jsme rozšířili kategorie na civilní techniku, nákladní vozy a sportovní auta,” uvedl Přívratský.

Na své si tak mohl přijít v podstatě kdokoli z příchozích. Ať už se jednalo o šťastlivce bez víkendových pracovních povinností s dostatkem volného času, nebo o ty, kteří propadli stejné vášni jako vystavující modeláři z České republiky, Slovenska a Polska. “Mně se tady nejvíc líbí ta vojenská technika, ale stavím letadla.” “Vzhledem k tomu, že stavím bojovou techniku, tak mě vždycky zajímá bojová technika, protože letadlům zase tak moc nerozumím, takže zatím bojová technika. Stavím i figurky a těch tady moc bohužel není.” “Mě zaujaly ty modely tanků, poněvadž jsou pěkně propracované. Tak jako vyplatí se takhle jít jednou za rok.” To jsou jen některé ohlasy, které se nám podařilo zachytit.

Modely nebyly pouze pod drobnohledem davů návštěvníků, ale také poroty. Ta podle Vítka Vroga Přívratského hodnotila způsobem líbí-nelíbí, ale při tomto svém počínání se opírala o několik základních principů. “Vždycky se hodnotí čistota stavby, to jestli se vlastně ta stavba toho modelu podobá tomu, jak to má vypadat ve skutečnosti, jestli všechny detaily jsou tam, kde mají být. Plus potom samozřejmě zbarvení a asi další třetina toho hodnocení spadá potom na patinu,” vysvětlil prezident soutěžní výstavy.

Držiteli nejprestižnějších ocenění se stali Marian Bunc, Jacek Jabłoński a Roman Janďourek. Cena plukovníka Otakara Hrubého byla udělena Janu Schillerovi.