ČESKÁ TŘEBOVÁ, ÚSTÍ NAD ORLICÍ – Advent je tady a s ním celá řada příležitostí, jak něco vánočního vyrobit nebo drobně nakoupit. Následující reportáž je pozvánkou na některé z nich. Příležitost k inspiraci a nákupu celý tento týden nabízejí orlickoústecký Český červený kříž s každoroční Vánoční výstavou v Galerii pod radnici a českotřebovské Kulturní centrum výstavou doplněnou tvořivými dílnami pro děti.

V ZŠ Habrmanova se ve středu otevře Předvánoční jarmark a v přírodním areálu Pod hradem Žampach se po roce znovu odehraje Živý betlém v podání klientů domova. Přijde také Mikuláš. Za orlickoústeckými dětmi dorazí do Kulturního domu, českotřebovské se k němu dostanou přes zábavné hry v parku Javorka. Domácnosti bude navštěvovat v podvečer 5. prosince. Probíhat bude také řada vánočních besídek a koncertů. Zatímco v České Třebové zahraje Řetůvanka a orchestr Václava Hybše 6. a 10. prosince, v Ústí nad Orlicí, na Mírovém náměstí, koncerty nově vyplní podvečery všech adventních nedělí. V sobotu 7. prosince se budou v České Třebové opět posílat balonky Ježíškovi.

13. prosince vyslechnou Českotřebovští v Kulturním centru Vánoční koncert ZUŠ, 14. prosince v kostele sv. Jakuba Českou Rybovu mši a 21. si budou na Starém náměstí užívat atmosféry Vánoční zlaté soboty s trhy a doprovodným programem. Ústí 10. prosince nabídne vánoční prodejní trhy v Kulturním domě, 16. vánoční koncert dětského pěveckého sboru Čtyřlístek v ZUŠ Jaroslava Kociana a 17. v Hernychově vile adventní koncert Alou Vivat. Na Štědrý den pak obě města nachystala prohlídky betlémů v kostelech a na Silvestra vítání Nového roku s ohňostroji. To v Ústí zahájí v 17:30 a ve Třebové v 18:30 hodin.