ČESKÁ TŘEBOVÁ, ÚSTÍ NAD ORLICÍ – Města se chystají na Vánoce, a to nejen nabídkou adventních věnců a štědrovečerních doplňků, ale také zdobením veřejných prostor vánočním osvětlením a převisy. Ty postupně zaplňují ulice už od listopadu. Zatímco v České Třebové se ve vánoční výzdobě nic nezměnilo a instaluje se v úsecích i výbavě loňského roku, v Ústí nad Orlicí začali s obnovou.

Přes napnuté rozpočty pokračují správcové v modernizaci jednotlivých prvků tohoto osvětlení a investují do renovace a nákupu. Letos v obou městech utratí částku v řádech desetitisíců korun. Výsledkem by měly být očekávané úpory energie. Vybrány už jsou také vánoční stromy. V Ústí nad Orlicí bude stát 15metrový stříbrný smrk ze zahrady rodinného domku v obci Džbánov. V České Třebové bude opět smrk a ze stejné lokality jako loni.

Řezat a stavět by měli oba stromy už tuto sobotu, zdobit se pak budou poslední listopadový týden. Oba by se měly odět do barvy bílé. Zatímco v České Třebové se vánoční osvětlení zapne už v podvečer pátku 29. listopadu, v Ústí to bude až při zahájení adventu, spojeného s okamžikem rozsvícení vánočního stromu. Ten v České Třebové nastane v 16:45, na Mírovém náměstí v Ústí pak v 17 hodin.