ČESKÁ TŘEBOVÁ, ÚSTÍ NAD ORLICÍ – Rok 2013 se nachyluje ke svému konci a blíží se období adventu. Na vánoční svátky i závěr roku se své obyvatele chystají naladit jak v České Třebové, tak Ústí nad Orlicí. V předchozích letech se lidé v adventním období mohli na orlickoústeckém Mírovém náměstí sejít pouze jednou, letos na ně čeká celá série akcí, jež budou zahájeny 1. prosince, pokračovat budou ve dnech 8., 15. a 22. prosince.

Na poslední den měsíce i roku je připravena novinka v podobě ohňostroje, který je naplánován na 18. hodinu. V průběhu vánočního ladění se návštěvníci mohou těšit i na akce tradiční, jako například rozsvěcení vánočního stromu či žehnání věnců. Chybět nebude další kulturní program, který bude startovat odpoledne a v němž budou převažovat koncerty. Představí se například skupiny Kantoři, Docuku či písničkář Tomáš Kočko. V České Třebové vsadili také na bohatší program než v letech předchozích. O 1. adventní neděli bude rozsvícen strom a nově také věnec.

Na Starém náměstí se mohou potěšit i příznivci vánočních melodií v rámci akce „Česko zpívá koledy“. Ochuzeni nebudou ani ti, kteří si Vánoce nedokáží představit bez betlémů. Ty budou k vidění v Městském muzeu a také v Kulturním centru. Cyklus akcí, který proběhne od 1. do 21. prosince, nabídne další lákadla. Rok opět zakončí ohňostroj, tentokrát však se změnou. Kvůli rodinám s dětmi nebude v noci, ale v 19 hodin. Advent se blíží, v obou městech odstartuje o první adventní neděli, tedy 1. prosince.