ČESKÁ TŘEBOVÁ, ÚSTÍ NAD ORLICÍ – Na celkových 6799 nezaměstnaných stoupl v prosinci počet lidí bez práce na Orlickoústecku. S největší mírou nezaměstnanosti (11,5 %) vstoupil do roku 2013 českotřebovský Úřad práce, v Ústí nad Orlicí to bylo 9,8 %. Nejčastější evidovanou skupinou na obou úřadech jsou lidé ve věku 30 – 49 let, naopak nejméně nezaměstnaných je nad 60 let.

V České Třebové tomu odpovídají čísla 552 a 30. Průměrná doba evidence pak je mezi 5 až 7 měsíci. Co se týká vzdělání, drží v České Třebové pomyslné prvenství lidé se základním a středním odborným vzděláním. Těch je v obou kategoriích okolo 500, naopak pouze jeden uchazeč je bez vzdělání. V Ústí nad Orlicí zase střední odborné vzdělání dvojnásobně převyšuje uchazeče se základním vzděláním a maturanty odborných škol, nejméně evidují gymnazistů a vysokoškoláků. Celkem mohly úřady práce nezaměstnaným na konci roku 2012 nabídnout 669 volných pracovních míst.

I když to bylo v porovnání s listopadem o 22 volných míst více, šanci na práci měl stále pouze každý desátý uchazeč. V roce 2012 přišlo do regionu několik nových investorů, na zaměstnanosti se to statisticky projevilo až v závěru roku, a to pouze v České Třebové. Začátek roku bývá naopak spojován s mírným nárůstem nezaměstnanosti. Podle úřadů práce to souvisí s pracovními poměry, uzavřenými na dobu určitou do konce roku. V České Třebové tak v průběhu ledna přibylo v evidenci 80 uchazečů o zaměstnání a v Ústí nad Orlicí jich nově přijali 322.