ÚSTÍ NAD ORLICÍ, ČESKÁ TŘEBOVÁ – O celkem 3 miliony kilometrů se navýšila a o 80 milionů korun prodražila autobusová doprava v Pardubickém kraji poté, co do ní zasáhla společnost Oredo ve snaze ji zoptimalizovat. Nové vedení kraje chce situaci v autobusové dopravě změnit a zároveň napravit všechny nelogičnosti, které při její optimalizaci vznikly.

Projevit by se to mělo od 3. března. Na Orlickoústecku se o jízdních řádech jednalo v pátém lednovém týdnu. V Ústí nad Orlicí se sešli starostové nebo jejich zástupci z Řetové, Řetůvky, Jehnědí, Dobré Vody, Hnátnice, Dolních Libchav a Sopotnice s novým vedením Oreda v úterý 29. ledna. Obě strany se až do pozdního odpoledne snažili najít kompromis mezi požadavky pro svou obec a záměrem tvůrců jízdního řádu, omezených finančními možnostmi kraje.

V České Třebové se jízdní řády řešily ve středu 30. ledna. Přítomni byli starostové z obcí Třebovice, Rybník a Semanín. Na programu byly autobusové jízdní řády a okrajově i železnice. Změny v železniční přepravě by se měly týkat hlavně regionální dopravy, jejíž organizaci má Pardubický kraj na starosti. Podle závěrů z již uskutečněných jednání se například starostové na Chudimsku, podle náměstka Duška, přiklánějí k názoru nevracet jízdní řády zpět a provést korekce v současných spojích. Svitavsko naopak signalizuje návrat k základu z roku 2010 s požadavkem posílit některé konkrétní linky.