ÚSTÍ NAD ORLICÍ, ČESKÁ TŘEBOVÁ – Ústavní soud zrušil veřejnou službu. Prý je v rozporu se zákazem nucené práce a některými základními právy. Lidi bez práce města v zimě využívala hlavně na úklid ulic od nečistot, úklid klestí před napadnutím sněhu nebo na ruční dočišťování zasněžených chodníků a ulic.

V rámci veřejné služby se od letošního ledna staraly o drobný úklid ve městě Ústí nad Orlicí čtyři desítky nezaměstnaných. Když ústavní soud nechal zapojení na jejich dobrovolnosti, zůstala jich pracovat slabá třetina. V České Třebové fungovala veřejná služba od poloviny letošního června. Úřadu práce se dařilo nezaměstnané umísťovat na základě dohod se šesti zaměstnavateli. Cekem takto pracovalo 110 lidí.

Nyní jim smlouvy doběhly a čeká se na prováděcí vyhlášku. Podle nejnovějších informací chce Ministerstvo práce veřejnou službu zachovat. Změní ale podmínky tak, aby vyhověly výtkám Ústavního soudu. V návrhu je například ve prospěch nezaměstnaných konajících veřejnou službu doba evidence podstatně delší než dva měsíce a za vykonanou práci by se mohlo znovu začít platit.