PRAHA – Od 7. do 10. února se v pražském výstavišti Holešovice konal středoevropský veletrh cestovního ruchu Holiday World, kterého se zúčastnili v samostatných expozicích města Česká Třebová, Ústí nad Orlicí a Pardubický kraj. Česká Třebová v letošním roce na veletrhu Holiday World lákala na nové městské muzeum s expozicí Velorexu.

Dalším lákadlem, hojně využívané návštěvníky, byla ochutnávka českotřebovského piva Kohout. Zatímco Třebová lákala na pivo a muzeum, Ústí nad Orlicí vsadilo na čestného občana a olympijského vítěze Jaroslava Kulhavého, jehož fotografie doslova zaplnily celý stánek. V rámci prvního dne se zde uskutečnila schůzka s polskou delegací z partnerského města Bystrzyca Klodzka ohledně spolupráce na nadcházejícím Týdnu dobré pohody. Samostatná expozice Pardubického kraje nabízela turistické možnosti jednotlivých regionů. Destinační společnost Orlické hory a Podorlicko zde rozdávala novou slevovou kartu.

Na ni lze získat slevu nebo nějakou výhodu již ve čtyřech desítkách památek, restaurací nebo ubytování. V rámci veletrhu pokřtil hejtman Martin Netolický spolu s radním René Živným nový turistický katalog Pardubického kraje, který byl vydán v několika jazycích. Díky němu může návštěvník kraje navštívit nejenom klasicky známé památky, ale i ty mnohdy opomíjené. Oproti minulým ročníkům, kdy převažovaly stánky cestovních kanceláří, letos na Holiday Worldu dominovaly prezentace jednotlivých turistických regionů nejen z České republiky, ale i Slovenska, Slovinska, Chorvatska, Řecka, Rakouska nebo i Dominikánské republiky.