ÚSTÍ NAD ORLICÍ – Na oslavy 100 letého výročí od vzniku samostatného Československa narážíme všude. I pro Ústí nad Orlicí se tradiční pouť letos nese v jiném hávu.

Letošní orlickoústecká staročeská pouť bude trochu jiná. Již podtitul “návrat k tradicím” tomu napovídá. Oproti minulým ročníkům si nyní město akci organizuje samo. “Je to pro nás všechny nová zkušenost. Budeme sami zvědaví, jak se ta naše práce promítne v návštěvnosti a potom v celkovém hodnocení Ústecké  pouti,” sdělil OIK TV Petr Hájek.

Pouť letos bude jiná zejména v atrakcích. Nepřijedou ty, na které byli lidé 30 let zvyklí, ale dobové. Kromě dětských atrakcí, jako jsou ručně poháněné kolotoče, houpačky nebo dobová střelnice. Na Ústecké náměstí zavítají i ukázky řemeslníků. Chybět nebudou ani prodejní stánky s pouťovým zbožím. Je zajištěno nejen hudební vystoupení, ale i dvě dětská divadelní představení. “Celou pouť bude provázet principál, moderátor chceme-li a bude tady vystupovat skupina Honorata, která v rámci jednotlivých vstupů má různé historické představení, ať už to jsou šermíři nebo tanečnice,” řekl Petr Hájek.

Pouťový večer je zakončený v Roškotově divadle, kde se koná představení Prodané nevěsty se vstupem zdarma. Náměstí bude pro motorová vozidla uzavřeno od pátečních 17:00 hodin až do nedělního poledne.