ÚSTÍ NAD ORLICÍ – Velkou slávu zažili v orlickoústeckém muzeu. V rámci pravidelné vernisáže nových výstav návštěvníkům představili zrekonstruovaný Planičkův tovaryšský orloj. Zůstane tam natrvalo, jako připomínka pomíjivosti času a také jako pádný důvod k další návštěvě muzea.

Autorem orloje je František Planička ze Slatinek u Prostějova, vyučený krejčí se sklonem k technickým oborům. Sám své dílo nazval „První orloj Československé republiky na počest všech osvoboditelů národa“. Vyrobil ho poté, co ve vězení sestrojil z dostupných materiálů učňovský orloj, který mu získal milost. Orloj, který pak vyrobil na svobodě, mu vynesl nevídaný věhlas. Celkem na to potřeboval 2914 součástek, většinou vyrobených ručně a z již jednou použitého materiálu. V datu sestrojení má orloj rok 1918-19, letopočtem znovuzprovoznění je 2012. Zasloužila se o to dotace kraje i podpora města. Jedinečný exemplář interiérového orloje, který kdysi zažíval velkou slávu a pak zůstal zapomenutý v archívu městského muzea, čekal na své vzkříšení řadu let. Opravoval se natřikrát, z čehož poslední etapu uhradilo samotné muzeum.

Celkem oprava přišla na 180 tisíc korun. Původní busty ani podstavec se k němu sice nedochovaly, slyšet a vidět v chodu ho ale můžeme díky téměř 3 roky trvající detektivní práci akademického sochaře Petra Skály a jeho ženy Melanie. V letech 2009 – 2012 ho do posledního šroubku rozebrali, vyčistili a chybějící díly doplnili tak, aby se zase mohl rozběhnout. Byť má orloj zůstat v muzeu natrvalo, do konce roku našel uplatnění v nově otevírané expozici hodin. Souběžně byly otevřeny další 3 nové expozice.