ÚSTÍ NAD ORLICÍ – Osud bývalému objektu orlickoústecké Perly v centru města už druhý rok píše vedení radnice. Cesta k řešení, zdá se být konečně nalezená. K jednání o novodobém využití areálu Perla 01 se u tzv. kulatých stolů scházejí účastníci napříč politickým spektrem města několikrát do roka.

Už vznikla koncepční studie s nejrůznějšími návrhy využití, další přinesli také oslovení studenti architektury. Všechny projekty pak shrnula Specifikace záměru, poskytnutá účastníkům na říjnovém jednání. Současně radnice přišla s návrhem spolupráce s nově vzniklým výzkumným ústavem fakulty architektury ČVUT, na které navážou veřejné workshopy.

Podle představ obou stran by mělo být výsledkem šest ověřovacích studií, které ukáží, jak území bývalého areálu Perly 01 do budoucna využít. Zároveň vedení města činí kroky pro okamžité zúročení plochy objektu. K tomu byla ustavena tzv. krátkodobá komise. Posoudila stav jednotlivých objektů a rozhodla o bourání. Chystá se také demolice velká, tedy likvidace těch částí výroby, které už pro další využití objektu nebudou potřeba nebo mu budou překážet. V letošním roce městu přibyl do majetku výrobní areál v Hylvátech – Perla 06, který převzala do správy městská organizace nakládající s byty a úředníci dostali za úkol připravit jeho vyklizení.