ÚSTÍ NAD ORLICÍ – Jako bezbariérové by se v budoucnu chtělo prezentovat město Ústí nad Orlicí. Pomoci v tom má projekt se stejnojmenným názvem. Úprava první z celkem 21 tras už byla zahájena, další má přijít na řadu na přelomu měsíců září a října.

Křižovatka ulic Na Štěpnici a Tvardkova je poměrně frekventovaná. Hlavním důvodem je blízkost základní školy s nejmenšími školáky. Přes cestu je převádí přechod – zatím je tu jen jeden a při výjezdu od školy se před ním tvoří dlouhé fronty. Do konce roku chce město situaci zlepšit zřízením ještě jednoho přechodu. Úpravy by měly spočívat zejména v dostatečné vzdálenosti mezi stranami přechodu a součástí změn budou také bezpečnostní a naváděcí linie pro osoby s pohybovým a očním handicapem. Nezbytnou podmínkou opravy je také nasvícení těchto přechodů. Upravovat se bude podle projektu, který má název Bezbariérové město a starosta Petr Hájek je s ním obeznámen ještě z dob vedení investičního odboru. Letos by se měl projekt dočkat zahájení.

I když má město v záměru čerpat na jednotlivé etapy dotace, bezpečnostní situaci ulice Na Štěpnici bude celou řešit už letos a z vlastních zdrojů. Zatím se pracuje pouze na Husově ulici. Úpravě přechodu tam předchází oprava chodníku. Na Štěpnici by se děti i jejich rodiče mohly nového přechodu dočkat dříve, než napadne první sníh.