ÚSTÍ NAD ORLICÍ – Řidiči projíždějící po silnici I/14 se musí obrnit trpělivostí. Se zdržením je třeba počítat v úseku Libchavy – Ústí nad Orlicí. Navíc je dlouhodobě omezen provoz z Ústí nad Orlicí na Choceň přes Hrádek.

Ústí nad Orlicí se v těchto dnech potýká s několika dopravními komplikacemi. Nově začalo omezení na trase od benzinové stanice na kraji města do Libchav. “Akce je investorsky zajišťována Ředitelstvím silnic a dálnic a povolována je Krajským úřadem, odborem dopravy krajského úřadu, co znamená, že naše město do této záležitosti nemělo možnost jakýmkoli způsobem vstupovat,” řekl starosta Ústí nad Orlicí Petr Hájek.

Řízení dopravy je sice zajištěno kyvadlově, i tak ale v dopravních špičkách vznikají několika set metrové kolony, ve kterých si řidiči počkají někdy i kolem půl hodiny. Starostka obce Libchavy k tomu uvedla: “Kolony se tvoří pouze ve špičce, ale není to nic dramatického. Průjezd řídí pracovníci firmy. Zejména naši občané jezdí vnitřní částí obce, kde je průjezd zakázán, a proto je domluvená asistence policie ve špičce.” Ke kolonám se vyjádřil také starosta Ústí nad orlicí Petr Hájek “Myslím si, že to bude ojedinělé nebo v nahodilých časech. Na druhou stranu je tato trasa řešena kyvadlově, takže nezbývá nám nic jiného než čekat.

Přitom tomu není tak dávno, co v tomto úseku probíhala jiná oprava. “Ze stavby je vyjmut úsek, který byl opraven v roce 2016 v rámci opravy mostu,” vysvětlil Jan Rýdl, mluvčí ŘSD ČR. Vozovka sice nebyla vizuálně v nejhorším stavu, ale podle ředitelství silnic a dálnic opravu potřebovala. “Bude spočívat v celoplošném frézování tl. 100 mm, očištění povrchu, zaznamenání ploch pro sanaci poruch zasahujících do podkladních vrstev,” doplnil Jan Rýdl.

Hlavní stavební práce by měly být ukončeny na konci září. To ale není jediná komplikace. Problém je také dostat se do Chocně přes Hrádek. “Pravda je, že tento směr je přetížen a že s touto opravou se ta situace dopravní ještě zhoršuje, na druhou stranu, není to asi ojedinělá situace v celé České republice, prostě nedaří se těm vyšším celkům plánovat tyto investice do technické infrastruktury,” řekl k opravám silnic starosta Ústí nad Orlicí Petr Hájek. V Ústí nad Orlicí navíc stále trvá uzavírka mostu v Hylvátech. Další komplikace na silnici I/14 nastala s uzavřením mostu v Rybníku u České Třebové, jelikož případné dopravní nehody na této silnici mezi Českou Třebovou a Třebovicemi, ke kterým dochází v poslední době velmi často, budou bez objízdné trasy.