ČESKÁ TŘEBOVÁ – Bývalé zastupitelstvo města v loňském roce rozhodlo o převodu krematoria pod městskou společnost. “My jsme v prosinci, jako nové zastupitelstvo, schválili jakýsi provozní model toho co se s ním bude dál dít. Se současným majitelem jsme jednali o možnosti prodloužení provozování z jeho strany do konce roku 2019, tak abychom udělali ten převod co nejvíc plynulý,” řekl Josef Kopecký. Se současným provozovatelem se ale město nedohodlo, a tak mu k poslednímu březnu končí užívací smlouva.

V tom okamžiku má krematorium s obřadní síní zůstat na chvíli odstavené z důvodu oprav a provedení kroků k převzetí provozu ze strany městské společnosti. Obřadní síň by měla být zprovozněna co nejrychleji. “Využívat pro obřad, respektive pro pohřeb samotný budou muset na dobu nezbytně nutnou, přechodnou, pokusíme se, aby to bylo co nejkratší možné období, tak budou muset využít pohřební služby z okolí, protože naše začne fungovat v momentě, kdy městská společnost získá nezbytné certifikáty a razítka,” dodal Josef Kopecký. Nyní probíhají různá jednání jak ze strany města, tak i městské společnosti. “Je to ve fázi kdy se snažíme zjistit vůbec podmínky provozu krematoria a pohřební služby jako takové. V současnosti probíhají nějaká jednání, tak abychom byli schopni zajistit ten provoz jako takový,” upřesnil Zdeněk Řehák.

Také se řeší stav samotné kremační linky. Město zvažuje buď opravu stávající nebo koupi nové. “Tak abychom především vyšli vstříc lidem, kteří bydlí v okolí, tak aby nedocházelo k tomu, že z komína jde víc kouře než jít má. Což ale zároveň ruku v ruce půjde s tím, že provoz krematoria se velmi zásadním způsobem omezí,” prozradil Josef Kopecký. Místo současných tři a půl tisíce spalů ročně chce město snížit počet na maximálně 2 kremační dny v týdnu, což vychází na osm set až tisíc spalů za rok. “Vyjdeme vstříc úplně všem. Třebováci nemusí mít strach, protože všichni naši zemřelí u nás budou pohřbeni, případně spáleni,” dodal Josef Kopecký. Služba má vyjít pro Českou Třebovou a okolní města dokonce i levněji.