ČESKÁ TŘEBOVÁ – Studovna městského muzea hostila poslední zasedání českotřebovských zastupitelů v letošním roce. Pomyslná zelená byla udělena pravidlům rozpočtového provizoria od 1. ledna 2019. Schválena rovněž bya rozpočtová změna číslo 3 v roce 2018. “Ten rozsah vlastních příjmů města zůstává v podstatě v totožné úrovni. Zapojují se tam dotace, které jsme dostali na poskytování sociální péče,” sdělil OIK TV vedoucí finančního odboru Městského úřadu Česká Třebová Radoslav Budil. Úprava se netýkala pouze kladných hodnot. “V rozpočtu výdajů se zvyšují prostředky na veřejnou zeleň, na odpadové hospodářství. V rozpočtu investic se upravují finanční prostředky, kde některé akce přecházejí do příštího roku,” doplnil Radoslav Budil.

Právě v příštím roce by možná mohla být dořešena problematika dalšího fungování krematoria. Zastupitelé našli shodu nad plánem modernizace a provozním modelem. “Který se týká toho, že krematorium přejde pod městskou obchodní společnost, která ho bude provozovat,” uvedla starostka města Magdaléna Peterková. “Pokud jde o ten konkrétní model provozování, tak my předpokládáme, že se bude schvalovat provozní řád s konkrétními detaily, s konkrétními podmínkami, možná k němu vznikne nějaká diskuse, ale obecně si myslím, že jsme v tomhle ve shodě,” řekla zastupitelka města Magdaléna Peterková.

Projednány a odsouhlaseny byly také majetkové záležitosti, vyhláška o době nočního klidu či žádost o dotaci na výstavbu šaten a dalšího zázemí pro atletický stadion na Skalce.

V dalším průběhu navrhli zástupci České pirátské strany, aby byla zřízena komise pro životní prostředí. “Vidíme, že třeba letos nezasněžujeme Peklák, letos skoro vyschl Křivolík. To znamená všechna tahle voda v krajině chybí a víceméně zabývá se tím pouze odbor životního prostředí,” zdůvodnil návrh zastupitel města Jiří Ducháček. “Určitě se tím budeme zabývat na jednání rady. Je pravda, že těch komisí už máme hodně, ale pokud se ukáže, že je zapotřebí takovou komisi mít, tak pak ji budeme jmenovat. Ale jak říkám, je to otázka jednání rady,” zaznělo z úst starostky města Magdalény Peterkové.

Na prvním zasedání v roce 2019 by českotřebovští zastupitelé mohli schvalovat nový rozpočet města.