PARDUBICE – Žáci Střední školy zemědělské a veterinární v Lanškrouně se již brzy při výuce naučí vyrábět také sýr. Kraj jim v rámci projektu modernizace a vybavení školy vytvoří potřebné zázemí. Celkové náklady na dodávku vybavení školní mlékárny a výukového provozu zpracování masa jsou odhadovány na 3,3 milionu korun.

„Očekáváme, že se cena po soutěži ještě sníží. Navazujeme tím na stavební úpravy ve staré budově školy. Malá mlékárna a odborná učebna budou přímo napojeny na zpracovatelský provoz. Dovolím si tvrdit, že škola bude patřit k nejmodernějším školským zařízením svého typu v republice,“ konstatoval hejtman Pardubického kraje Martin Netolický, který je velkým zastáncem duálního vzdělávání spočívajícího v úzkém propojení výuky s praxí se zapojením zaměstnavatelům. Kraj v projektu počítá s technologiemi pro výrobu sýrů, pro úpravu a zrání masa. Vybaveny budou rovněž učebny, škola se dočká i nové sdělovací a zabezpečovací techniky.

Škola by v budoucnu tak mohla směle usilovat o statut Centra odborného vzdělávání, kterých by v rámci chystaného pilotního projektu Agrární komory České republiky mělo vzniknout v republice celkem sedm. „Náš region potřebuje vychovat novou a šikovnou generaci zemědělců. Bez praktické výuky a moderního vybavení, které běžně používají podniky, to není možné. Pokud tedy chceme, aby české zemědělství a potravinářství bylo v budoucnosti konkurenceschopné, je to nezbytná podmínka,“ řekl krajský radní zodpovědný za zemědělství a venkov Václav Kroutil a pokračoval: „Myšlenka malé mlékárny se mi líbí. Je to první hmatatelný počin, kdy zemědělský student vyprodukuje finální potravinářský produkt. Přeji si, aby se sýr z naší školy mohl brzy dostat i na stoly v našich domovech. Podobné nápady bychom chtěli zhodnotit i v dalších zemědělských školách v našem regionu,“ doplnil Kroutil.

Celkové výdaje projektu zahrnující i stavební část jsou téměř 12,8 milionu korun, z toho deset milionů zaplatí Evropská unie, zbytek pokryje kraj ze svého rozpočtu.