Foto: Ivan Hudeček

PARDUBICE – Pardubický kraj je jedním ze dvou krajů České republiky, které jako první získaly finanční prostředky z evropského projektu na podporu přírodovědného a technického vzdělávání a zároveň zahájily jeho realizaci. Jednou z 16 zapojených středních škol v Pardubickém kraji je Střední průmyslová škola elektrotechnická a Vyšší odborná škola (SPŠE a VOŠ) v Pardubicích. Projekt byl v Pardubickém kraji podpořen částkou více než 162 milionů korun.

„Cílem projektu je zkvalitnění podmínek pro výuku přírodovědných a technicky zaměřených předmětů a navázání spolupráce mezi středními školami, základními školami a sociálními partnery škol. Žáci základních škol pod dohledem středoškoláků a jejich učitelů realizují ve zrekonstruovaných odborných učebnách praktická cvičení,“ vysvětlila hlavní část projektu náměstkyně hejtmana Pardubického kraje zodpovědná za školství, kulturu a památkovou péči Jana Pernicová a dodala: „Tento koncept se nám osvědčil již mnohokrát. Hravou formou jsou navíc žáci motivováni ke studiu oborů, které jsou nejen nesmírně zajímavé, ale zároveň žádané na trhu práce.“

Nové technologie a prostředí moderních provozů přibližují žákům také odborníci z praxe, a to nejen ve výuce, ale i v rámci odborných exkurzí. Partnerských základních škol je celkem devadesát tři.

Projektu se účastní také pardubická elektrotechnická průmyslovka, ve kterou se nedávno sloučily dvě střední školy s elektrotechnickým zaměřením. „Spolupráce se základními školami je pro motivaci dětí ke studiu technických oborů klíčová. Teprve u nás si žáci na vlastní kůži vyzkouší, co studium na střední průmyslové škole obnáší. Velice často zjistí, že elektrotechnické disciplíny jsou mnohem zajímavější, než si mysleli a nikoliv tak obtížné, jak se obávali.,“ potvrzuje dobré zkušenosti s projektem ředitel SPŠE a VOŠ Pardubice Ladislav Štěpánek.

Během letních prázdnin zde byla nákladem bezmála čtyř milionů korun z rozpočtu kraje dokončena rekonstrukce dvou učeben a vybudováno šest nových učeben v suterénních prostorách školy. Bylo také vysušeno a odizolováno venkovní obvodové zdivo objektů školy. Nová škola nabízí žákům základních škol studium elektrotechniky v učebních i maturitních oborech. Výhodou je jejich vzájemná prostupnost v průběhu studia.