foto: Pardubický kraj

PŘÍVRAT – V Přívratu nedaleko České Třebové zakončil hejtman Martin Netolický čtvrteční cestu po regionu Českotřebovska. Se starostou obce Janem Stránským řešili například provoz místní obecní prodejny či plány na přestavbu obecního domu, ve kterém sídlí mimo jiné obecní úřad.

 „Přívrat je jednou z velmi aktivních obcí, a to nejen co se týká pořádání řady kulturních a společenských akcí, ale také v rámci různých dílčích projektů či žádostí o dotace z krajského rozpočtu. Jednou z nich je například podpora venkovských prodejen. Obec patří mezi 98 podpořených v letošním roce s celkovou částkou 5,3 milionu korun,“ uvedl hejtman Martin Netolický.

Velkým projektem, který obec připravuje, je revitalizace budovy bývalé školy, ve které sídlí obecní úřad. „V tuto chvíli máme stavební povolení na celkovou obnovu budovy. V přízemí bychom kromě obecního úřadu chtěli mít knihovnu, společenskou a obřadní místnost. V prvním patře pak vzniknou tři byty. V tuto chvíli čekáme na vhodné dotační možnosti, jelikož z obecního rozpočtu bychom tuto investici nezvládli financovat,“ řekl starosta Přívratu Jan Stránský, který hejtmana seznámil s úpravami dětského hřiště, na které získala obec dotaci z krajského Programu obnovy venkova či rozvojem obecního statku U Kubů.