foto: Pardubický kraj

PARDUBICKÝ KRAJ – Rada Pardubického kraje na svém pondělním jednání schválila projektový záměr na stavební úpravy objektu Jiřička, který je v užívání Rehabilitačního ústavu Brandýs nad Orlicí. Součástí plánu je úprava konferenčního sálu, vybudování prostoru pro dětskou skupinu zaměstnanců ústavu a přeměna hotelových pokojů na byty zaměstnanců. Předpokládané náklady činí 25 milionů včetně daně.

 „Již delší dobu řešíme, jakým způsobem naložit s objektem Jiřička, který je v těsné blízkosti rehabilitačního ústavu. S paní ředitelkou Jeřábkovou jsme debatovali po jejím nástupu, jak zatraktivnit rehabilitační ústav pro potenciální zaměstnance, kteří se hlásí z celé republiky. Ve městě však není dostatečná ubytovací kapacita a stávající hotelové pokoje nejsou vhodné pro dlouhodobé ubytování například rodin s dětmi,“ uvedl hejtman Martin Netolický. „Zároveň však nechceme, aby město přišlo o konferenční prostor, který je nyní využíván v prostorách restaurace. V prostoru salónku plánujeme vybudovat dětskou skupiny pro poskytování péče o děti zaměstnanců rehabilitačního ústavu do tří let věku v denním režimu,“ řekl hejtman Martin Netolický.

Náměstek hejtmana pro oblast investic, majetku a kultury Roman Línek dodal: „Kromě konferenčního sálu a dětské skupiny vznikne v budově šest podnikových bytů a dva hostinské pokoje pro krátkodobé ubytování. Zároveň vybudujeme osm parkovacích stání, skladovací prostory pro potřeby ústavu a celá budova dostane také novou fasádu.“

Krajský radní pro oblast zdravotnictví Ladislav Valtr připomněl, že kraj v minulosti zlepšil vybavení samotného ústavu a péči o pacienty. „Rehabilitační ústav patří dlouhodobě k velmi úspěšným a vyhledávaným zařízením. Nejprve jsme uvedli do provozu nový rehabilitační bazén za 28 milionů korun a následně se nám podařilo dokončit modernizaci pracoviště vodoléčby za 12 milionů korun. O komfort pacientů je z mého pohledu velmi dobře postaráno a nyní přichází na řadu také zlepšení komfortu samotných zaměstnanců, kteří si to jednoznačně zaslouží,“ řekl radní Valtr.