ÚSTÍ NAD ORLICÍ – Na pozvání Hasičského záchranného sboru (HZS) České republiky, územního odboru Ústí nad Orlicí, přijel na návštěvu jejich základny hejtman Pardubického kraje Martin Netolický. Prohlédl si hasičské vybavení i všechny budovy včetně garáží, jídelny nebo posilovny a přislíbil pomoc se zajištěním lepších podmínek pro trénink tamějších hasičů.

„Potěšilo mě, že ústeckoorlická základna HZS je perfektně vybavena moderní technikou, především vozidly, vysílačkami a podobně,“ uvedl hejtman Netolický, který se nejdéle zdržel v garážích. „Trochu mě ale zarazily podmínky, v jakých zde hasiči trénují – posilovna zažila své nejlepší časy v 80. letech. Sbor potřebuje pracovat na své fyzičce na moderních posilovacích strojích. A trénuje tu i několikanásobný mistr světa a mistr Evropy v disciplínách nejtěžšího hasičského sportu Lukáš Novák. Slíbil jsem zdejšímu územnímu odboru, že zjistím možnosti, jak financovat nové vybavení,“ dodal hejtman.

Spokojeni byli i zástupci HZS. „Návštěva se nesla v přátelském neformálním duchu. Byl jsem mile překvapen, s jakým zaujetím si hejtman prohlížel naši moderní techniku a také fundovaností jeho dotazů,“ komentoval prohlídku ředitel HSZ územního odboru Ústí nad Orlicí plukovník Roman Studený.

HZS územní odbor Ústí nad Orlicí je pořadatelem Ohnivé rozhledny, soutěže v nejtěžším hasičském sportu známém jako TFA (z anglického Toughes Firefighter Alive – Nejtvrdší hasič přežívá), která se konala na rozhledně Andrlův chlum na konci dubna. Zvítězil v ní domácí Lukáš Novák. Orlická věž, další soutěž pořádaná územním odborem Ústí nad Orlicí, se koná už v pátek 17. května.