foto: Pardubický kraj

SEMANÍN – Semanín nedaleko České Třebové byl ve čtvrtek odpoledne další zastávkou hejtmana Martina Netolického při pracovní cestě regionem. Se starostou Ladislavem Stráníkem hovořili kromě opravy silnic v okolí také o dotaci, kterou obec získala ze státního rozpočtu na opravu havarijního stavu a modernizace budovy základní školy. Semanín tak získá 15,5 milionu korun.

 „Semanín patří mezi více jak 30 obcí v našem kraji, které dotaci v celkové výši necelých 289 milionů korun získají. Původně bylo na program rozvoje základních a mateřských škol určeno jen 300 milionů korun. Troufám si říci, že navýšení o 3,1 miliardy korun je výsledkem usilovného tlaku místních a regionálních samospráv, které chtějí a potřebují investovat,“ řekl hejtman Martin Netolický.

Stejně jako v rámci jednání se starosty dalších obcí byla řeč o opravách silnic v okolí. Semanín se stal celorepublikově známou obcí v době, kdy se zdejší komunikace rozpadla pod tíhou nákladních kamionů z nedalekého kontejnerového překladiště. „Silnice sloužila při opravě mostů pod železniční tratí u Korada jako objízdná trasa pro kamiony mířící do překladiště Metrans. Bohužel tato komunikace nebyla na tak velkou zátěž připravena a důsledky byly logické. Až na pár dílčích úseků je dnes silnice opravená. Jen stavba tunelů byla velmi náročná a finančně nákladná. Vyšla na téměř 120 milionů korun s tím, že jsme získali dotaci od SŽDC a SFDI ve výši 76 milionů korun,“ uvedl hejtman Martin Netolický.

Starosta Stráník hejtmana informoval o přípravě stavebních parcel v obci, která se v roce 1998 oddělila od České Třebové. Tím by se mohl počet obyvatel ze stávajících více jak 630 zvýšit. Mezi další projekty patří vybudování kanalizace, nového obecního úřadu, sběrný dvůr či vybudování multifunkčního hřiště u fotbalového stadionu.