foto: Pardubický kraj

ÚSTÍ NAD ORLICÍ – První etapa modernizace silnice spojující Choceň a Ústí nad Orlicí se blíží ke konci. Stavbaři finišují s pokládkou vrchní vrstvy vozovky na více jak kilometr a půl dlouhém úseku mezi Hrádkem a Ústím nad Orlicí. Pardubický kraj na základě zkušeností s touto stavbou rozhodl o zařazení časového kritéria při zadávání zakázek na modernizace silnic. Hlavním cílem změny je tlačit na stavební firmy, aby bezdůvodně neprotahovaly stavby, které mnohdy znamenají značná dopravní omezení.

„Koncem minulého týdne byly položeny spodní asfaltové vrstvy. Bohužel vzhledem k nedělnímu počasí nebyly v provozu obalovny a nebylo tak možné provádět další pokládku. V pondělí byla zahájena pokládka vrchní vrstvy pravé strany vozovky směrem od Ústí nad Orlicí. Hotovo by mělo být v průběhu úterý, kdy končí celková uzavírka a bude se pokračovat v pokládce vrchní vrstvy v levém pruhu vozovky. Provoz bude umožněn na základě řízení provozu přes vysílačky pracovníky stavby. Svodidla a svislé dopravní značení jsou již instalovány. Vodorovné dopravní značení bude zajišťováno za provozu,“ uvedl hejtman Martin Netolický.

Opravený úsek mezi Ústím nad Orlicí a Hrádkem je dlouhý cca 1,7 kilometru. „Původně jsme při této stavbě počítali s náklady okolo 67 milionů korun. Výběrové řízení, kterého se zúčastnilo devět společností, nám výslednou cenu snížilo na konečných bezmála 42 milionů,“ dodal hejtman Netolický s tím, že s kritériem doby realizace stavby bude postupováno i při výběru dodavatele na navazující úseky směrem ke křižovatce na Sloupnici.

Dominik Barták
tiskový mluvčí Pardubického kraje