Slavnostní předání daru, foto: Luboš Kozel

ÚSTÍ NAD ORLICÍ – Nadačnímu fondu Orlickoústecké nemocnice předal v pondělí generální ředitel firmy Rieter Jan Lustyk stotisícový dar. Fond, který spoluzakládal nynější hejtman Martin Netolický při sbírce na laparoskopickou věž v roce 2012, nyní pokračuje dalším projektem s názvem Nejen léky léčí. Na jeho kontě je teď už kolem 1,5 milionu korun.

„S úctou vnímám postoj dvou hlavních přispěvatelů fondu, firem Rieter a Bravo. Je řada podniků, které přispívají na kulturu a sport, ale ve zdravotnictví jsou takové příspěvky spíše výjimkou,“ řekl v úvodu malé slavnosti hejtman Netolický. Dále velmi kladně hodnotil své nedávné osobní zkušenosti s Orlickoústeckou nemocnicí v roli pacienta. Připomenul také, že Pardubický kraj si váží zlepšujících se ekonomických výsledků této nemocnice pod vedením současného ředitele Jiřího Řezníčka. „Myslíme i na obnovu nemocnice, letos chceme opravit budovu interního oddělení a investovat i do urgentní části a jejího přístrojového vybavení,“ dodal hejtman.

Fungování zdejšího nadačního fondu označil jako příkladné také 1. náměstek hejtmana Roman Línek a pokračoval: „Zdravou a užitečnou formou  provazuje místní firmy, obce a podnikatele s jejich regionální nemocnicí. Ta tak dostává peníze navíc, které používá pro vylepšení poskytovaných služeb. Proto můj velký dík patří jak dnešním donátorům, tak i všem ostatním, jak dosavadním, tak budoucím.“

V rámci nového projektu chce nemocnice pořídit na interní oddělení moderní nemocniční lůžka s  matracemi proti proleženinám a také další vybavení pokojů, které zajistí příjemnější a bezpečnější pobyt pacientům a ulehčí práci zdravotnickému personálu. Ročně je na interně hospitalizováno na 4 000 pacientů a vybavení pokojů je zde 50 let staré.

Dnešní donátor, společnost Rieter CZ, letos slaví 20 let v barvách švýcarského koncernu Rieter. Patří k největším místním zaměstnavatelům. Má  moderní program sociální odpovědnosti a nechybí u žádné větší akce v regionu.