ÚSTÍ NAD ORLICÍ – Nově zřízený nadační fond Orlickoústecké nemocnice začal plnit účel, ke kterému byl založen. Jako první podpoří projekt nových lůžek a modernějšího vybavení pro internu. Nadační fond má název „S námi je tu lépe“ a založen byl letos na jaře.

Jako vstupní kapitál do něj přešel zbytek finanční částky z 1,7 milionu korun, vybraných při „Akci laparoskop 2012“. V sobotu 18. května k ní přibylo dalšího půl milionu. Ve formě šeku ho převzal předseda Nadační rady Martin Netolický. A další podobná částka, tentokrát od společnosti se sídlem ve Spojených státech, je podle ředitele Orlickoústecké nemocnice na cestě. Fond má nemocnici pomoci pokračovat ve snaze o zkvalitňování poskytované péče i prostředí vlastními projekty. Návrhy předkládají primáři jednotlivých oddělení, správní rada z nich vybírá ty nejpotřebnější.

Jak z následné prezentace vyplynulo, je první projekt roku 2013 zaměřen na oddělení interny nemocnice. Pod názvem „Nejen léky léčí“ je reakcí na připomínky tak, jak vyplynuly z anket pacientů. V podtitulu proto projekt uvádí „Vnímáme vaše přání – nová lůžka pro internu“. Předběžným termínem realizace je konec letošního roku. Kdy změnu pacienti interny skutečně pocítí, bude záležet na ochotě veřejnosti a rychlosti, s jakou se podaří potřebné prostředky nashromáždit. Uvědomují si to účastníci setkání v Jablonném nad Orlicí, kterým byl záměr jako první představen. Pomoc potřebuje také žamberecké Albertinum, jež s nemocnicí spolupracuje v oblasti následné péče. Také z tohoto titulu ho Nadační fond přibral pod svá křídla a aktuálně mu pomáhá v získávání prostředků na digitální rentgen. Ve finančních nákladech je projekt na dovybavení interny v Orlickoústecké nemocnici odhadován na 1,8 milionů korun, Žamberku chybí na pořízení rentgenu 600 tisíc korun.