PARDUBICE/PRAHA – O systémovém financování sportu v krajích a dalších záležitostech jednali hejtman Martin Netolický a radní René Živný na Českém olympijském výboru (ČOV). Výsledkem schůzky budou více než čtyři miliony korun, které si navíc oproti minulému roku rozdělí sportovní kluby v Pardubickém kraji.

Kraj bude nadále zřizovat a podporovat sportovní gymnázium

Zástupci Pardubického kraje se setkali s předsedou Českého olympijského výboru Jiřím Kejvalem a generálním sekretářem Petrem Graclíkem. Informovali je o aktuální situaci sportovního gymnázia, jehož osud byl v minulých letech na vážkách. „Pardubický kraj se rozhodl sportovní gymnázium nejen zachovat, ale významně mu pomoci a investovat do jeho rozvoje. Po rekonstrukci sociálních zařízení v hlavní budově a v tělocvičně v minulém roce budeme letos modernizovat rehabilitační prostory včetně sauny, páry a Kneippova chodníku celkem za sedm milionů korun a brzy bude zahájen také projekt zateplení budovy za více než 14 milionů korun,“ uvedl hejtman Martin Netolický.

Dalším významným projektem kraje do sportovní oblasti je v letošním roce dovybavení sportovní haly Dašická, která slouží jak k výuce, tak sportovním klubům. Společně s městem a Českou basketbalovou federací kraj budou investovat do vylepšeného zařízení téměř 17 milionů korun.

Částku od ČOV pro sportovce kraj zdvojnásobí

Z jednání o budoucím financování sportu vyplynulo, že Český olympijský výbor poskytne deset procent z částky, kterou ČOV získává v souladu s platnou legislativou darem od provozovatelů loterií a kurzových sázek na financování neprofesionálního sportu mládeže. Kraje jsou naším důležitým partnerem v podpoře sportování veřejnosti. Je tedy zcela logické, že část prostředků z loterií chceme jejich prostřednictvím věnovat na podporu mládeže,“ řekl generální sekretář ČOV Petr Graclík s tím, že přesná výše částky bude známá za dva týdny.

 „Celkem uvažuje ČOV krajům z tzv. loterijních odvodů vyčlenit přibližně 40 milionů korun. Po zohlednění velikosti krajů, počtu obyvatel a prostředků, které jednotlivé kraje do sportu dávají, by měla připadnout Pardubickému kraji částka 2,1 milionu korun. Dohodli jsme se, že ji pro letošní rok na kraji zdvojnásobíme,“ informoval Martin Netolický. „Chceme teď hovořit s jednotlivými kluby tak, aby se nám podařilo naformulovat jasná kritéria na rozdělení celé částky. V našem kraji jsou kromě masových sportů úspěšné i některé výkonnostní sporty jako biatlon a cyklistika a nechceme takovou věc rozhodovat od stolu,“ dodal radní René Živný, který je sám jako trenér bikrosové reprezentace olympionikem.

Kraj má nyní dva měsíce na formulování podmínek pro rozdělení nových grantů, rozhodnout by se o nich mělo na červnovém Zastupitelstvu Pardubického kraje, aby je kluby mohly ještě letos využít. Pokud se tento systém osvědčí, bude pokračovat i v příštích letech.