foto: Pardubický kraj

PARDUBICKÝ KRAJ – Krajští zastupitelé na svém úterním jednání schválili přijetí rámcové smlouvy na úvěr od Evropské investiční banky v hodnotě dvou miliard korun. Tyto prostředky budou využity na financování významných investičních akcí. Mezi ně patří výstavba centrálního urgentního příjmu v Pardubické nemocnici, stavba Nemocnice následné péče v Moravské Třebové, modernizace Winternitzových automatických mlýnů či celá řada silnic II. a III. tříd. I díky těmto prostředkům může kraj z pozice investora pomoci národnímu hospodářství, které se zcela jistě ve světle pandemie propadne.

 „Přijetí rámcové smlouvy od Evropské investiční banky v objemu dvou miliard korun avizujeme de facto od počátku současného volebního období bez ohledu na současnou koronavirovou krizi. Až do současnosti jsme zvládali masivní investiční činnost z vlastních zdrojů nebo z úvěru EIB III či různých evropských a státních dotací. Pokud však chceme udržet investiční činnost i do budoucna a pomoci tak českému hospodářství, tak je nutné tento úvěrový rámec přijmout, a to i z toho důvodu, že úvěrová sazba je nyní velmi příznivá. Tímto krokem navíc nezvyšujeme úvěrovou zátěž kraje, jelikož se jedná o rámcovou smlouvu. Konkrétní prostředky budou čerpány až na jednotlivé investiční akce,“ uvedl hejtman Martin Netolický. „Mezi projekty, na které tento úvěr využijeme, patří výstavba centrálního urgentního příjmu v Pardubické nemocnici či výstavba nové budovy Nemocnice následné péče v Moravské Třebové, modernizace Winternitzových automatických mlýnů ale také projekty na rekonstrukci silnic nižších tříd. Na řadu z nich totiž není možné využít dotace z Integrovaného regionálního operačního programu či Státního fondu dopravní infrastruktury,“ doplnil hejtman Martin Netolický.

Podle hejtmana, který je v krajské radě mimo jiné zodpovědný za oblast financí a rozpočtu, je důležité, aby investiční činnost nejen kraje pokračovala. „Od samého počátku avizujeme, že investiční činnost kraje bude pokračovat i v současné situaci. Bylo by velkou chybou odsouvat byť pouhou opravu omítky. Pevně věřím, že podobný přístup zvolí také další kraje, ale i starostové obcí. Tím, že investujeme, jednoznačně pomáháme nejen hospodářství jako celku, ale také zaměstnanosti, o čemž jsme mimo jiné hovořili také se zástupci Krajské hospodářské komory Pardubického kraje,“ sdělil hejtman.