Foto: Luboš Kozel

SEČ – Jarního setkání podnikatelů Pardubického kraje 2014 se včera zúčastnili bývalý ministr průmyslu a obchodu a nově zvolený prezident Hospodářské komory ČR Vladimír Dlouhý a hejtman Pardubického kraje Martin Netolický. O setkání byl mezi podnikateli nebývalý zájem. Těm se představil i nově zvolený předseda představenstva Krajské hospodářské komory Pardubického kraje Jiří Doležal. Hlavními diskutovanými tématy byly investice do infrastruktury v kraji, odborné a učňovské vzdělávání a jeho kvalita, ale také daňová zátěž pro podnikatele.

„Prezident Hospodářské komory České republiky Vladimír Dlouhý prezentoval své představy o roli komory. Zároveň nás seznámil s možnými návrhy zjednodušení struktury této organizace a vrácení prestiže a plnění především servisní role pro podnikatele. Hospodářská komora je vedle Agrární komory organizací vzniklou ze zákona. Diskutovali jsme se proto i otázky nepovinného a povinné členství v těchto organizacích,“ sdělil hejtman Martin Netolický.

Rekordní investice v kraji

Hejtman na pravidelném setkání podnikatelů prezentoval výsledky po osmnácti měsících od zvolení krajské samosprávy. Zdůraznil především zahájenou dynamickou investiční činnost, která se projeví zejména v letech 2014 a 2015. „K dnešnímu dni máme v realizaci stavby za vysoutěženou částku 1,5 miliardy korun. Zajímavé je, že podle projektové dokumentace se v úhrnu jedná o částku 2,5 miliardy korun. Zadávací řízení probíhají u staveb za celkem 473 milionů korun a připravujeme projekty za dalších 780 milionů korun. Celkem se jedná téměř o sto investičních akcí za dva roky. Když k tomu připočteme očekávanou obnovu přístrojového vybavení nemocnic, lze považovat stávající období od vzniku kraje za rekordní,“ vysvětlil hejtman Martin Netolický a pokračoval: „Štěstí přeje připraveným, proto jsem dal po svém nástupu pokyn k přípravě investičních projektů. Tehdy jsem byl považován za snílka, nyní se ukazuje, že to bylo správné rozhodnutí a projekty se realizují všechny. Musíme proto pokračovat v přípravách nových projektů do zásobníku tak, aby kraj mohl rozsáhle investovat i v dalších letech,“ doplnil Netolický.

Hejtman při jednání s Vladimírem Dlouhým zmíinl také chybějící dopravní napojení z dálnice D11 na Moravu a zejména katastrofální situaci na silnici I/35. Souznění s prezidentem Dlouhým nalezli v otázce duálního vzdělávání. „Jsem rád, že tento termín přestává být frází, ale začíná být používán i v odborných kruzích,“ řekl hejtman.