PARDUBICKÝ KRAJ – Jedna z největších krajských investic v oblasti zdravotnictví. To je stavba centrálního urgentního příjmu v Orlickoústecké nemocnici. Zatímco v areálu nemocnice panuje čilý stavební ruch v rámci přípravy celého území, vybrali krajští radní stavební firmu, která bude mít na starosti výstavbu samotné budovy. Vítězná stavební firma pavilon postaví během 570 dní od předání staveniště za zhruba 377 milionů korun včetně DPH.

„Výběr stavební firmy před koncem letošního roku je jasným důkazem toho, že stavba úspěšně pokračuje a po dokončení první etapy zahájíme co nejdříve etapu druhou. Předání staveniště je v plánu po dílčí kolaudaci staveb z první etapy. Celkové náklady obou etap přesáhnou 449 milionů korun včetně DPH. I v rámci této investice jsme v rámci výběrového řízení zahrnuli také kritérium délky realizace stavby. Vítězný subjekt nám navrhl 570 dní s tím, že rozmezí účastníků činilo od 570 dní do 665 dní,“ řekl hejtman Martin Netolický, který tento princip v rámci krajských výběrových řízení dlouhodobě prosazuje. I v rámci jiných, a to především dopravních staveb se ukázalo, že rozpětí mezi nabídkami je často velké.

Ačkoliv hlavní etapa ještě nezačala, panuje v Orlickoústecké nemocnici čilý stavební ruch. „V rámci první etapy připravujeme celé území včetně stavby energobloku, skladů medicinálních plynů, tlakových nádob a kyslíku, demolice stávajících objektů a nové kabelové sítě. Dokončení této etapy je plánováno na prosinec,“ sdělil 1. náměstek hejtmana Roman Línek.

Parametry samotné stavby představil krajský radní pro oblast zdravotnictví Ladislav Valtr. „Nový pavilon je plánován jako čtyřpatrový, s tím, že jedno podlaží bude podzemní. Zde bude provozní zázemí budovy s technologickým zařízením a zázemí pro personál. V přízemí budou odborné vyšetřovny a v dalších dvou patrech bude umístěno oddělení intenzivní péče a jednotka intenzivní péče. Nový objekt bude propojen se stávající budovou pavilonu B proskleným spojovacím koridorem v úrovni všech podlaží,“ řekl radní Valtr. Součástí stavby je také nové parkoviště, komunikace, venkovní osvětlení, oplocení, terénní a sadové úpravy a kanalizace. „Jsem především rád, že vše běží dle harmonogramu, z hlediska našich nemocnic jde aktuálně o největší akci v realizaci, která vylepší Orlickoústeckou nemocnici zcela zásadně,“ sdělil radní pro zdravotnictví Ladislav Valtr.