PARDUBICE – Lezecké přilby, expediční vak, sedací úvazky, lana nebo vesty na vodu. To je jen část nového vybavení pořádkové jednotky Krajského ředitelství policie (KŘP) Pardubického kraje. Ve vestibulu budovy KŘP ho dnes z rukou hejtmana Martina Netolického slavnostně přijal ředitel KŘP Radek Malíř. Poté oba podepsali darovací smlouvu.

„Technické vybavení za téměř 50 tisíc korun pomůže pořádkové jednotce, která účinně zasahuje při mimořádných a krizových situacích, jakými jsou například povodně. Proto mezi dary nechybí například záchranné vesty na vodu,“ komentoval předání výstroje hejtman Martin Netolický. „Práce pořádkové jednotky si maximálně vážíme. Osobně jsem její členy viděl v plném nasazení při loňském cvičení Vlak, ve kterém zachraňovali rukojmí,“ dodal hejtman s tím, že Pardubický kraj se snaží pomoci vybavovat policisty i další složky integrovaného záchranného systému každý rok.

„Dary, které jsme převzali od Pardubického kraje, budou tvořit nadstandardní vybavení našich policistů tak, aby byla zajištěna co nejefektivněji zejména záchrana lidského života a ochrana zdraví,“ vysvětlil ředitel KŘP Radek Malíř a potvrdil, že to není první dar, který ředitelství touto cestou získává. „V minulosti jsme mohli naše policisty vybavit například defibrilátory, navigačními přístroji GPSMAP, operační středisko pak třeba velkoplošnými obrazovkami.  Při svém vzniku bylo naše ředitelství obdarováno i slavnostním praporem,“ dodal s tím, že s Pardubickým krajem velmi úzce spolupracuje ale i v oblasti dopravy.

V úterý bude slavnostně uveden do provozu automobil s mobilní váhou na ověřování hmotnosti vozidel, aby kraj mohl v součinnosti s policií lépe chránit své ale i státní silnice před přetěžováním, které způsobuje zhoršování kvality vozovky.