160129_NARODNI KOLO CHEMICKE OLYMPIADYPARDUBICE – Slavnostním vyhlášením nejúspěšnějších účastníků bylo ve čtvrtek 28. ledna 2016 v Rytířských sálech na pardubickém zámku zakončeno národní finále Chemické olympiády. Už 52. ročník soutěže, kterou vyhlašuje Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy ve spolupráci s ústřední komisí Chemické olympiády, letos hostila Univerzita Pardubice. Zástupce Pardubického kraje, student Gymnázia Dašická Jiří Etrych, vybojoval v celostátní konkurenci druhé místo.

„Čekal jsem, že to bude horší, takže mě konečné druhé místo velmi potěšilo. Olympiáda je pro mě velice důležitá, díky ní jsem se dostal i na mezinárodní akce a poznal hodně lidí,“ řekl krátce po vyhlášení Jiří Etrych, student posledního ročníku pardubického Gymnázia Dašická. Nad jeho síly byl jen Josef Tomeček, student Gymnázia Jana Pivečky ve Slavičíně. „Nebyl jsem spokojený se svou praktickou částí. Rozhodoval jsem se asi hodinu a půl mezi dvěma způsoby výpočtu, načež jsem si vybral ten špatný. To mě připravilo o několik bodů, ale nedá se nic dělat,“ dodal Etrych, který vloni vyhrál mezinárodní chemickou olympiádu v Ázerbajdžánu.

Mezi úspěšnými soutěžícími v kategorii A, ve které celkově soupeřilo 43 mladých chemiků, byly i další dva studenti škol v Pardubickém kraji. Na 12. místě se umístil Jonáš Prokop, který studuje Gymnázium Dašická, a 20. příčku obsadila Hana Petržílková, studentka Gymnázia v Ústí nad Orlicí. Ceny soutěžícím předal také děkan Fakulty chemicko-technologické Univerzity Pardubice Petr Kalenda.