ČESKÁ TŘEBOVÁ, ÚSTÍ NAD ORLICÍ – Českou Třebovou a Ústí nad Orlicí bude zastupovat v Pardubickém kraji pět nových zastupitelů. Mandát jim dali lidé, kteří se v pátek a v sobotu dostavili k volebním urnám. Ve městě Česká Třebová to bylo 41,21 %, ve městě Ústí nad Orlicí 38,91 %, celkem tedy 39,47 % voličů. Nejvíce hlasů dostala ČSSD a TOP09 spolu se Starosty pro Pardubický kraj, třetí skončili Komunisté.

Zatímco v Ústí nad Orlicí chodili lidé volit průběžně a s cílem vybrat podle sebe nejlepší zástupce pro politiku kraje, ve městě Česká Třebová byly volby soubojem dvou silných hejtmanských kandidátů. Volbami ostříleného politika Jaroslava Zedníka z TOP09 a Starostové pro Pardubický kraj porazil volební nováček Martin Netolický z ČSSD na celé čáře. Získal 3276 hlasů proti Zedníkovým 1910 hlasům. Toho naopak hodně lidí volilo také v Ústí nad Orlicí a procentuálně získal nejvíce hlasů ze všech lídrů (z lidí, kteří volili příslušnou stranu).

Volební hlasy rozhodly, že z obou měst budeme mít nakonec na kraji pět zástupců: Martina Netolického a Radomíra Lánu za ČSSD, Jaroslava Fišera za KSČM a Jaroslava Zedníka a Luboše Bäuchela za TOP 09 spolu se Starosty pro Pardubický kraj. Jako vítězná pak v rámci kraje z voleb vychází ČSSD s 21,31 %, druhá skončila KSČM s 18,86 % a třetí Koalice pro Pardubický kraj – 17,74 %. Českotřebovák a lídr ČSSD do letošních krajských voleb Martin Netolický se pravděpodobně stane novým hejtmanem Pardubického kraje. Bude nejmladším hejtmanem v dějinách České republiky, je mu 30 let.

Rozhodovat se bude na prvním jednání Zastupitelstva kraje s nejpravděpodobným termínem 8. listopadu.