PARDUBICE – Již od zítřka nebudou muset tatínci, ale i jiné blízké osoby hradit poplatky související s jejich účastí u porodu. Ve všech nemocnicích budou platit pouze 40 korun za jednorázové použití ochranných pomůcek. Tento jednotný přístup dal dnes za úkol ředitelům dotčených nemocnic hejtman Pardubického kraje Martin Netolický.

„Jednotný přístup považuji za vstřícný krok především vůči rodičkám a jejich doprovodu. Neviděl jsem jediný důvod, proč by k tomu naše porodnice měly přistupovat odlišně. Oceňuji přístup ředitelů všech čtyř nemocnic, kterých se to týká. Ještě dnes přijmou okamžitá opatření, aby mohl nový systém fungovat již od zítřka,“ sdělil hejtman Pardubického kraje Martin Netolický po poradě s řediteli.

V Pardubické krajské nemocnici, Chrudimi, Svitavách nebo Orlickoústecké nemocnici tak budou muset otcové uhradit pouze nákup ochranných pomůcek na jedno použití. Ten je nezbytnou podmínkou jejich účasti na porodním sále. „Jedná se o návštěvnický balíček obsahující čepici, roušku, plášť a návleky na obuv, aby byla dodržena potřebná hygienická pravidla. Nemocnicím tento poplatek pokryje náklady za jejich nákup,“ vysvětlil Netolický.

Poplatky za nadstandardní pokoje či předporodní vzdělávací kurzy, které jsou dobrovolné, zůstávají zachovány. Nicméně i v tomto případě hejtmanství počítá s jejich postupným sjednocováním. To bude snazší po provedení fúze nemocnic do jedné akciové společnosti na přelomu roku 2014/2015.