foto: Luboš Kozel, Pardubický kraj

RADNÍ PŮJDOU DO ZASTUPITELSTVA S KONZERVATIVNÍM NÁVRHEM ROZPOČTU
Rada Pardubického kraje dnes odsouhlasila návrh rozpočtu kraje na rok 2013 v celkovém objemu 3,270 miliardy korun. Očekávané příjmy budou ve výši 3,190 miliardy korun. Rozdíl bude finančně kryt z prostředků nevyčerpaných v letošním roce. „Při tvorbě rozpočtu jsme zvolili realistický přístup, příjmy odhadujeme o 120 milionů nižší, než predikuje ministerstvo financí. Pokud bychom se drželi předpokladů ministra Kalouska, skončil by například letošní rozpočet v propadu kolem 200 milionů korun. Chováme se jako řádný hospodář, nechceme pracovat s imaginárními zdroji,“ uvedl hejtman Pardubického kraje Martin Netolický. Kraje obecně dlouhodobě trápí stagnující daňová výtěžnost. Veškeré nové příjmy z daní si nechává stát. „Budeme proto pokračovat v úsporných opatřeních na provozních výdajích, které však nesmí ohrozit chod našich organizací. V rozpočtu počítáme také s realizací investičních projektů, které využívají prostředky ze strukturálních fondů Evropské unie,“ objasnil hejtman Netolický.

NEMOCNICE V KRAJI POSTUPUJÍ V JEDNÁNÍ S POJIŠŤOVNAMI SPOLEČNĚ
Rada Pardubického kraje byla dnes informována o vyjednávání nemocnic se zdravotními pojišťovnami. Situace se v rámci České republiky vyhrotila po zveřejnění návrhu smluv VZP, který nemocnice považují za „diktátorský“. Smlouva by zanikla, pokud by ji nemocnice nepodepsaly do 6 měsíců včetně nadiktovaných omezení. Nemocnice proto založily celostátní Krizový štáb, který sdružil Asociaci českých a moravských nemocnic, asociaci krajských nemocnic, Svaz pacientů ČR, Národní radu osob se zdravotním postižením ČR, Odborový svaz zdravotnictví a sociální péče a Lékařský odborový klub – Svaz českých lékařů. „V Pardubickém kraji probíhají na rozdíl od mnoha jiných krajů jednání relativně dobře,“ řekl náměstek hejtmana zodpovědný za zdravotnictví Roman Línek. Pardubický kraj z pozice jediného akcionáře doporučil dnes svým nemocnicím nadále pokračovat ve společných jednáních s pojišťovnami. Vlastní podpis smluv by se měl uskutečnit ale až po předchozím souhlasu vedení Pardubického kraje. „Chceme jednak vyčkat na vývoj událostí na republikové úrovni, rozumně koordinovat postup s dalšími kraji a hlavně vyjednat co nejspravedlivější podmínky pro naše nemocnice,“ dodal Línek. Jednání na regionální i republikové úrovni budou v nejbližších dnech pokračovat.

BETLÉM JIŘÍHO KNAPOVSKÉHO SE PŘEDSTAVÍ V BRUSELU
Ústeckoorlický papírový betlém Jiřího Knapovského malovaný uměleckou temperou bude od 2. prosince do 7. ledna příštího roku vystaven v katedrále Svatého Michala a Guduly v Bruselu. Pro tuto příležitost si jej od majitele zapůjčili radní Pardubického kraje.  „V Ústí nad Orlicí trvá tradice tvorby malovaných betlémů již více než 200 let, což považuji za unikátní. Betlém Jiřího Knapovského bude jediným zástupcem České republiky na mezinárodní adventní výstavě v Bruselu,“ informoval hejtman Martin Netolický. Akci organizačně zajišťuje oddělení Zastoupení Pardubického kraje v Bruselu.