foto: Nemocnice Pardubického kraje

ÚSTÍ NAD ORLICÍ – Dvoudenní šetření Spojené akreditační komise, které se uskutečnilo na začátku září v Orlickoústecké nemocnici, prokázalo, že nemocnice splňuje všechny standardy a poskytuje kvalitní péči. Znovu po třech letech zamířili komisaři Spojené akreditační komise (SAK) na dva dny do Orlickoústecké nemocnice, aby zkontrolovali, zda zařízení splňuje akreditační standardy a poskytuje péči kvalitně, bezpečně a v souladu (nejen) s vnitřními předpisy. Zaměřovali se jak na oblast léčebnou, tak ošetřovatelskou, neopomenuli však ani část provozně-technickou.

Od léčebné péče po technickou část

Komise přísně hodnotila nejen vlastní léčebnou a ošetřovatelskou péči, jako jsou nejrůznější postupy či vedení dokumentace, ale kontrolovala například i používaný zdravotnický materiál, operační sály v návaznosti na centrální sterilizaci nebo provozy personálního a technického charakteru,“ popsal oblastní ředitel pro zdravotní služby Litomyšlské, Svitavské a Orlickoústecké nemocnice Vratislav Dědek. „Kontrola však probíhala korektně a profesionálně a z mého pohledu i ve velmi příjemné atmosféře,“ dodal ředitel.

Jeho slova potvrdila i náměstkyně ošetřovatelské péče Orlickoústecké nemocnice Hana Maršíková: „Celá nemocnice a její zaměstnanci se na reakreditaci připravovali již od počátku roku, a to ve všech oblastech. Samotné šetření pak hodnotím jako příjemné přátelské setkání. Za nemocnici jsme od komise s respektem přijali impulsy ke zlepšení a rádi si vyslechli pozitivní zpětnou vazbu v návaznosti na šetření před třemi lety,“ podotkla náměstkyně.

Doklad o dobrém fungování

Akreditaci zdravotnické zařízení získává vždy na tři roky. První šetření SAK se v Orlickoústecké nemocnici uskutečnilo v roce 2014, následně pak tedy v letech 2017, 2020 a 2023. Auditoři hodnotí zařízení tzv. metodou „stopař“, kdy auditor sleduje stopu pacienta a péči i služby jemu poskytnuté.

V září úspěšně odakreditovala jak Orlickústecká, tak Litomyšlská nemocnice. Platné osvědčení SAK mají v současné době všechna zařízení Nemocnice Pardubického kraje. „Děkujeme všem zaměstnancům, kteří se na úspěšné reakreditaci podíleli, a Orlickoústecké nemocnici blahopřeji k jejímu získání. Je to doklad o tom, že nemocnice funguje dobře a věřím, že v nastaveném trendu bude pokračovat i nadále,“ uvedl generální ředitel Nemocnice Pardubického kraje Tomáš Gottvald s tím, že auditoři se vrátí hned příští rok, kdy čeká akreditace Pardubickou nemocnici.