ČESKÁ TŘEBOVÁ – Kromě stavebních prací na komunikaci I/14 v České Třebové probíhá také rekonstrukce veřejného osvětlení v úseku od světelné křižovatky až k budoucímu kruhovému objezdu u odbočky na Rybník. “To veřejné osvětlení je standardně podle parametrů, jak je znáte z té první části na Parníku, jenom celá ta práce bude trvat přibližně jenom 4 měsíce, protože řekněme jsme trvali na tom, aby byla rychlejší než se dělala ta první etapa,” řekl nám místostarosta města Dalibor Zelený. Tato akce je hrazena z městského rozpočtu. 

Zároveň měla probíhat i oprava chodníků. S žádostí o dotaci na jejich rekonstrukci město ale úspěšné nebylo. “Ty náklady se tam pohybují přibližně kolem 19 milionů korun a dotace měla činit asi 16 a půl. Vzhledem k tomu, že těch žádostí bylo 2x více než mohli uspokojit, tak jsme se mezi ně nevešli,” sdělil nám Dalibor Zelený. Vzhledem k tomu, že výběrové řízení na opravu komunikace I/14 a na rekonstrukci chodníků vyhrála stejná firma, jsou nové obrubníky součástí stavebních prací již letos. “Jsme se dohodli se zhotovitelem, že letos udělá a předfinancuje z vlastních zdrojů ty obrubníky, aby se na jaře nemusely znova vytrhávat už z hotové silnice, to by přineslo více nákladů a stálo by nás to mnohem víc peněz. Profinancujeme je až příští rok z dotace,” doplnil Dalibor Zelený.

Po dokončení prací na veřejném osvětlení má být na chodníku udělaný dočasný kryt. Použije se výzisk vybroušený ze silnice tak, aby chodníky byly přes zimu upravené. Povrch má zajistit bezpečný pohyb chodců a vhodnější podmínky pro zimní údržbu. Pokud město s novou žádostí o dotaci uspěje, proběhne pokládka nového povrchu v příštím roce.