ČESKÁ TŘEBOVÁ – Již druhým rokem pokračuje při silničním průtahu Českou Třebovou kompletní výměnu chodníků a veřejného osvětlení. Navíc již za půl měsíce k tomu přibude jeho oprava povrchu v délce více jak dvou kilometrů.

Kompletní výměnu chodníků a instalaci nového veřejného osvětlení od světelné křižovatky až po hranice města Na Špici směrem do Ústí nad Orlicí, která začala v červnu minulého roku, realizuje z dotací samo město. O proti minulému roku, kdy byly problémy s dodavatelem, který musel na penále zaplatit více jak 400 tisíc, letos jde vše dle plánu. “Stavební práce od března běží v potřebném rozsahu a máme přislíben nástup i dalších pracovních čet tak, aby jsme rozpracovali maximum úseků,” řekl pro OIK TV za Město Česká Třebová Karel Švercl.

Navíc by mělo dojít od světelné křižovatky po křížení silnice s cyklostezkou na Lhotce k obnově živičného krytu v tloušťce 120 mm s tzv. “tichým krytem”. Investorem je Ředitelství silnic a dálnic. “Práce by měly být zahájeny v polovině května a dokončeny nejpozději do 5. srpna letošního roku,” řekl pro OIK TV tiskový mluvčí ŘSD Jan Rýdl.

Oprava povrchu silnice I/14 měla být realizována již v loňském roce, ale díky pracem na chodnících a osvětlení byla přesunuta na letošek. Práce na obou stavbách jsou prý koordinovány. “Co se týče Města, tak jedna etapa je na začátku července. Celé dílo má být dokončeno v září. Takže tyto termíny budou dodrženy a pokládku asfaltu neohrozí,” dodal Švercl.

Stejně jako chodníky a osvětlení, i výměna povrchu bude bez uzavírek. “Stavba bude realizována celkem v etapách a to za částečného provozu,” dodal Rýdl. Má se jednat o celkem osm etap. Začít by se mělo od obchodních center na Parníku po světelnou křižovatku. Tento úsek je rozdělen na čtyři etapy. Nejprve se začne v pruhu vedoucím do Ústí nad Orlicí. Jakmile bude celý úsek hotov, práce se přesunou na úsek Lhotka – obchodní centra. Nového povrchu silnice by se řidiči měli dočkat začátkem srpna.