ČESKÁ TŘEBOVÁ – Prázdniny skončily nejen školákům, ale také českotřebovští zastupitelé se opět museli vrátit do studovny městského muzea, aby projednali program zářijového zasedání.

Prvním jeho bodem byla otázka druhé rozpočtové změny v letošním roce. “Mění rozpočet na straně příjmů i výdajů o 5 milionů 937 tisíc,” sdělil OIK TV vedoucí finančního odboru Městského úřadu Česká Třebová Radoslav Budil. Přestože o některých položkách proběhla diskuse, nakonec bylo usnesení přijato.

V části vyhrazené pro majetkové záležitosti se ke slovu dostali nejen zastupitelé, ale i zástupci dvou uchazečů o jeden pozemek nacházející se v průmyslové zóně. “Zpočátku dostala rada návrh, o kterém jednala, a jednalo se o rozdělení toho pozemku mezi dva uchazeče. Navrhla zastupitelstvu řešení, kde jeden z nich má menší část pozemku a druhý z nich má větší část pozemku,” uvedla starostka města Magdaléna Peterková. A právě tomuto řešení byla udělena pomyslná zelená.

Ta má své místo také ve vizi, kterou svým kolegům předložila Česká pirátská strana. Dokument pod názvem “Zelené srdce pro Třebovou” si klade za cíl zatraktivnit veřejný prostor. “Otevřít ho veřejnosti, aby ona sama si mohla říci, tady bychom chtěli toto, nebo toto. Je to možné, není to možné. A o tom rozjet tu diskusi,” řekl zastupitel města Jiří Ducháček. “Jednotlivé politické subjekty by měly projednat tento návrh, tu vizi, a přijít s dalšími případnými návrhy, pomoci s řešením. Rozhodně je to materiál, který si zaslouží diskusi,” okomentovala starostka města Magdaléna Peterková.

Došlo také na odsouhlasení usnesení týkajících se oprav kostela svatého Jakuba Většího. Tyto práce jsou naplánovány na příští rok.

Zastupitelé rovněž rozhodli o osudu finančního daru Pardubického kraje ve výši 1 milionu korun na pomoc obyvatelům domu postiženého červnovým požárem. “Ten přišel na účet města, proto bylo zapotřebí, aby zastupitelstvo dnes schválilo, a také schválilo, použití tohoto milionu na úhradu nákladů, které nelze uhradit z pojišťovny,” vysvětlila starostka města. K této částce bude navíc z městského rozpočtu uvolněno 100 tisíc korun.

V úplném závěru se debatovalo o problematice přivaděčů k silnici D35. Tomuto tématu se budeme věnovat v samostatné reportáži.