ČESKÁ TŘEBOVÁ – Zastupitelé projednávali v pondělí 19. června hospodaření města za rok 2016, první rozpočtovou změnu letošního roku, dotace na provoz Zimního stadionu v uplynulé sezóně a nebo stále zamýšlené vybudování speciálních terénních tras pro kola.

V samém úvodu jednání byl do čela finančního výboru zvolen na Martin Formánek, který nahradil Martina Netolického. Ten se při minulém dubnovém zasedání vzdal funkce. Po té bylo schváleno hospodaření města za rok 2016 a přednesena první rozpočtová změna v letošním roce. “Zastupitelstvo schválilo navýšení výdajů o 14,5 miliónů korun, z toho většina se týká zapojení víceúčelových dotací ve výši 9,16 milionů. 3,85 miliónů je pokryto z výsledků minulých let hospodaření,” řekl pro OIK TV vedoucí finančního odboru Radoslav Budil.

V majetkových záležitostech byl dán souhlas s výkupem pozemků louky Na Horách, kde by mohlo stát zamýšlené trampské muzeum od soukromého majitele. Dále zastupitelé poskytli dotaci nadačnímu fondu Orlickoústecké nemocnice ve výši 200 tisíc korun.

Po několikáté se jednalo o vybudování “singeltracků”, tedy jakýchsi speciálních terénních tras pro horská kola. Ty se mají budovat za pomocí dotací na česko-polské projekty. Po krachu s podáním žádosti z polské strany v minulém roce, tento projekt žije dál. Za českou stranu se jí účastní Česká Třebová a Zdobnice, na polské je největším partnerem město Kladská Bystřice. “Toto zastupitelstvo odsouhlasilo, že budeme v tomto projektu pokračovat za předpokladu, že zaprvé budeme úspěšní v dotaci, zadruhé dotace bude v poměru 90:10 a zatřetí, že už se v rámci toho projektu nebudeme podílet na budování singeltracků jinde,” řekl pro OIK TV starosta města Jaroslav Zedník.

Jednání se zúčasnilo 21 zastupitelů, pět se jich omluvilo a jeden bez omluvy vůbec nedorazil. Další zasedání je naplánováno na 18. září.