ÚSTÍ NAD ORLICÍ – Mezinárodní den seniorů se v Ústí nad Orlicí slavil opět na zahradě Českého červeného kříže. Akce, kterou pořádal místní Senior klub, se zúčastnily nejen místní organizace, ale dorazili i zástupci z partnerských měst. Dopoledne patřilo již tradičně soutěži ve vaření gulášů. Té se každý rok zúčastňuje šest týmů. “Slovensko, Polsko a čtyři místní kluby. Senior klub, ČČK, Abraham klub a Svaz postižených civilizačními chorobami,” přiblížil Zdeněk Ešpandr, předseda Senior klubu Ústí nad Orlicí.

Na hovězí guláš dostali základní ingredience. “My jim poskytujeme hovězí maso, sádlo, cibuli, pepř, kmín a majoránku. Ostatní ingredience jsou úplně volné, to znamená, že každé družstvo si přiveze svoje,” řekl Zdeněk Ešpandr. Každý tým si přinesl i své “tajné přísady”, díky kterým byly pokrmy různorodé. Do slovenského guláše nepatří například mouka ani klobása. “Jen maso, ale přidáváme hřiby. Nemusí být, ale my jsme z Tater, my je sbíráme, tak je do guláše dáváme. Ale pouze ty pravé,” prozradil soutěžící ze Slovenska Ivan Sloboda.

Zástupci Českého červeného kříže se vaření gulášů zúčastňují již od prvního ročníku. “Je to příjemný, pěkná společnost, příjemná atmosféra. Jsme spokojení, proto se toho zúčastňujeme. Je to takové pěkné setkání,” sdělila nám kapitánka týmu Českého červeného kříže Zdenka Urbanová.

Nejvíce hlasů od veřejnosti získal tým z Polska. V hodnocení odborné poroty se umístil na třetím místě. “Velmi se nám to tady líbí, vaření guláše se účastním už počtvrté. Je to také o tom, že si popovídáme, je tu milá atmosféra,” řekla nám soutěžící z Polska Władysława Krug. Druhou příčku obsadil Senior klub Ústí nad Orlicí a pomyslné zlato si odnesl Svaz postižených civilizačními chorobami.