ÚSTÍ NAD ORLICÍ – Rodinné centrum Srdíčko připravuje projekt, který dětem i dospělým pomůže získat, případně rozšířit si manuální zručnost. “Chlapská dílna” vznikla díky podpoře od donátorů z veřejného i soukromého sektoru.

Svůj projekt prezentovali pracovníci centra na loňském ročníku Burzy filantropie. Záměr se zalíbil, a tak se chystá jeho spuštění. “My jsme si napsali do projektu, že uděláme pět večerů pro táty a pět večerů pro kluky. Vidíme ale, že je o to velký zájem, a taky ta práce se rozdělá a za dvě hodiny se nestihne, takže těch lekcí uděláme mnohem víc,” sdělil OIK TV Daniel Dostrašil, jednatel rodinného centra.

Svou náplní naváže “Chlapská dílna” na cyklus, který proběhl loni. Jednotlivé lekce probíhaly a uskuteční se pod vedením pracovníků rodinného centra a vybraných odborníků. “Když jsme tady měli kurz sváření, tak jeden z tatínků, který se svářením živí, to tady dětem ukázal. Je to i důležité kvůli bezpečnosti,” uvedl Daniel Dostrašil.

Zájemci si tak budou moci vyrobit například včelí úl, stojánek na opravu kola a mnoho dalšího. Cílem projektu je získání či prohloubení poznatků a dovedností, které byly v minulosti zejména pro muže obvyklé. “Ta dílna je trošku jiná než vyučování ve škole, kde se člověk učí s rašplí, s pilkou na železo. My jsme díky projektu koupili i větší stroje. Účastníci kurzů se naučí pracovat s pokosovou pilou, s přesnou cirkulárkou a hoblovkou,” přiblížil jednatel rodinného centra.

Zahájení cyklu lekcí je naplánováno na letošní jaro.